De Zuidenwindlelie, ook wel Vogelmelk genoemd, is een bolgewas. De plant bloeit van juli tot september met stervorige witte bloemen die samen een scherm of een pluim vormen. Op de achterkant van de bloemblaadjes staat een mooie groene streep die je niet meer ziet als de bloem wijd open staat. De plant wordt 60-80 cm hoog en is een gevoelig type: op bewolkte of koele dagen nemen de bloemen een off-day tot de zon weer schijnt. De Zuidenwindlelie verwildert makkelijk, zodat hij na een paar jaar ook elders in je tuin kan opduiken.
Beschermde beauty
De Zuidenwindlelie hoort bij de aspergefamilie en telt zo’n 180 soorten. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië. In het wild groeit hij in graslanden, bermen en vochtige bossen. Er zijn een paar soorten die noordelijker voorkomen in de natuur en wettelijk beschermd zijn. De plant is voor het eerst omschreven in 1753 door botanicus Linnaeus. De manier waarop de bloemenblaadjes in de zon openstaan heeft iets heel lichts en doet denken aan een vogel die de zwaartekracht tart en opstijgt, melk slaat op de witte kleur. Daar komt vermoedelijk de naam vogelmelk vandaan.
Verzorging
Zuidenwindlelie staat het liefst ergens tussen zon en halfschaduw.
De grond mag rijk zijn, maar wel goed doorlatend: van stilstaand water kan de bol gaan rotten.
De bloei vergt veel energie, om die reden kan vogelmelk elke maand wel wat extra voeding gebruiken.
Zuidenwindlelie is niet winterhard.
Trivia
De wetenschappelijke naam Ornithogalum is afgeleid van een oude Griekse plantennaam: ‘ornithos’ betekent ‘vogel’, ‘gala’ staat voor ‘melk’.
Een veelgebruikte andere naam voor de Zuiderwindlelie is Ster van Bethlehem.
In de Bachremedies staat de Zuidenwindlelie voor ‘balsem voor de ziel’.
De symbolische betekenis van de Zuidenwindlelie is zuiverheid en onschuld.
Tip van de specialist!
Geniet nog langer van de bloemen door ze in huis in een vaas te zetten. Deze blijven twee tot drie weken staan.