cropped-laatste.png
Inhoud

Egelhart

Zonnekoning

Heel veelzijdig

Tip van de specialist

Zonnehoed voor zomerse dagen

Echinacea purpurea

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen kreeg. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

Egelhard
Van juli tot in september is de Echinacea purpurea opvallend aanwezig in tuinen en op balkons. Hij heeft stevige zonnebloemachtige stengels en haalt een hoogte van 70 tot 100 cm. De vaak roze en soms oranje, witte, groene of pastelgele grote bloemen hebben een diameter van ongeveer 10 cm. Het wat stekelige oranje hart komt tijdens de bloei steeds meer omhoog, vandaar dat het Latijnse woord voor egel, ekhinos, in de botanische naam Echinacea is gebruikt. Hij komt uit Noord-Amerika en werd daar als geneeskrachtige plant gebruikt. Al in de 17e eeuw kwam de Echinacea naar Europa, waar hij nu een zeer populaire plant is.

 

Zonnekoning

Het belangrijkste wat je voor een rode zonnehoed kunt doen is hem een lekker plekje in de zon of halfschaduw (met middagzon) geven. Volg deze tips op om deze plant met charisma de aandacht te geven die hij verdient:

 

  • Zorg voor goed waterdoorlatende en wat voedzame aarde, bijvoorbeeld tuinplantengrond.
  • Wat droogte is voor Echinacea geen probleem, de wortels reiken diep.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg om de bloei te bevorderen.
  • Als je alleen de dode bloemblaadjes weghaalt, hou je het hart als decoratieve bol over.
  • In het najaar of het vroege voorjaar knip je de takken helemaal af.
  • Geef in het voorjaar wat universele meststof voor vaste planten.

Heel veelzijdig
Rode zonnehoed trekt veel bijen en vlinders aan en past daarom perfect in een natuurlijke tuin. Ook in prairietuinen tussen planten die wat droogte aankunnen past Echinacea purpurea uitstekend. Je kunt hem verder goed als snijbloem gebruiken. De stevige rode zonnehoed combineert mooi met planten als ooievaarsbek (Geranium), kattenstaart (Lythrum), salvia (Salvia nemorosa of Salvia microphilla) en prachtkaars (Gaura lindheimeri). Vanwege zijn geneeskrachtige en immuun versterkende werking vind je Echinacea purpurea ook terug in homeopathische middelen.


Tip van de specialist!

Snoei de planten in de nazomer, zodat ze een eventuele tweede bloei geven in het najaar.