cropped-laatste.png
Zamioculcas: schitterende survivor

Zamioculcas

De Zamioculcas is een ijzersterke plant die rechtstreeks uit het oerwoud lijkt te komen. Deze tropische powerplant straalt geweldig veel rust en schoonheid uit en is erg makkelijk te verzorgen.

Glossy uiterlijk

Lange, stevige stengels met daaraan een veelvoud van korte, diepgroene en wat leerachtige bladeren die op zachte veren lijken: de Zamioculcas is een stoere, van oorsprong tropische, plant die gelijk opvalt. Geen wonder dat hij de laatste jaren snel populair is geworden. Deze vetplant wordt ook wel ZZ-plant of Emeraldpalm genoemd en komt oorspronkelijk voor in enkele Oost-Afrikaanse landen, waar hij gewend is aan rotsige grond en droge periodes, afgewisseld met hevige hoosbuien.

 

Tropische buffers

De Zamioculcas heeft een rustige, onverstoorbare uitstraling. Hij staat niet alleen perfect in de woonkamer, maar zeker ook op kantoor of in je studentenkamer. Want als je deze rustige groeier een weekje vergeet water te geven, is dat geen enkel probleem. Hij heeft namelijk reservoirs in zijn knolachtige wortelstok en stengels waarin hij vocht kan opslaan. Zet jouw Zamioculcas alleen niet te dicht bij het raam en draai hem af en toe; zo voorkom je scheefgroei.

 

Relaxte verzorging

De verzorging van de Zamioculcas is uiterst makkelijk. Deze tips helpen je om hem in topconditie te houden:

  • Geef alleen water als de grond goed droog aanvoelt. In de zomer ongeveer eens per week, maar in de winter kun je vaak wekenlang wachten met gieten.
  • Als de onderste bladeren geel worden en de wortels gaan schimmelen, geef je mogelijk nog te veel water. Geel en bruin blad kun je het beste snel weg knippen.
  • Verpot de Zamioculcas om de twee jaar in de lente. De dikke wortelstokken kunnen beschadigen als je te lang met dit klusje wacht.

Stekken of scheuren

Je kunt de Zamioculcas prima stekken door één of meerdere dikke stengels op 5 cm boven de grond af te snijden. Deze snijd je in enkele stukken die je in potjes met vochtige stekgrond of water stekt. Scheuren kan ook. Trek de wortels voorzichtig uit elkaar en zet de nu losse planten elk in een eigen potje met aarde. De plant is licht giftig, dus draag wel handschoenen.

 

Advies van de specialist!

Voeg in het groeiseizoen maximaal eens per maand een kleine hoeveelheid kamerplantenvoeding aan het water toe.