cropped-laatste.png
Inhoud

Bonte boel

Zaaiseizoen

Grassig en drassig

Zaaien en waaien

Wachten op een wonder

Weidebloemen, zo gezaaid!

Zaai een veldje of border vol weidebloemen en je hebt er daarna geen omkijken meer naar. Met een paar handigheidjes pak je dit klusje makkelijk aan.

Bonte boel

In een weidebloemenmix zitten veel een- en tweejarige soorten zoals korenbloem, klaproos, kamille, cosmea en goudsbloem. Veel van deze soorten zijn lichtkiemers die je niet hoeft aan te duwen in de grond. Eventueel duw je alleen grotere zaden wat aan, zodat vogels ze niet oppikken.

Zaai seizoen

Als je in het voorjaar zaait, kun je in de zomer al genieten van bloemen. Doe dat het liefst in maart, april of mei. Als je pas in juni zaait kun je ook nog bloemen krijgen in hetzelfde jaar, maar wel veel later. Zelfs in september en oktober kun je nog zaaien. Je krijgt dan het volgende jaar bloemen in de lente en zomer.

Grassig en drassig

Enkele handige tips voordat je start:

  • Kies voor de weidebloemen een plek in de zon of halfschaduw en zorg dat de aarde onkruidvrij is.
  • Vermijd een te zanderige of drassige plek.
  • Maak de aarde goed los.
  • In gras kun je niet zomaar zaaien. Over kort gemaaid gras kun je een laag potgrond aanbrengen en dan zaaien maar tegen een gezonde grasmat leggen de weidebloemen het af.
  • Op plekken waar slechts een paar plukken gras staan, kun je op de kale gedeelten zaaien.

Zaaien en waaien

Zaai niet als het hard waait. De zaden worden onregelmatiger verspreid en naar plekken geblazen waar je ze misschien niet wilt hebben. Om het jezelf makkelijker te maken, meng je de weidebloemzaden met wat zand. Zo zie je goed waar je gestrooid hebt. Strooien kan op twee manieren:

  • Uitwaaieren: strooi het weidemengsel in waaierende bewegingen uit.
  • In rijen: maak rijen waartussen je kunt lopen. Het voordeel hiervan is dat je later makkelijk een plukboeket kunt maken en er goed onkruid tussen kunt vinden.

Wachten op een wonder

Geef direct na het zaaien wat water en ook als het erg droog is in de eerste twee weken. Na een week tot anderhalve week verschijnt het allereerste groen en na ongeveer anderhalve maand zie je de eerste bloemen. Dan pas kun je ook goed zien wat onkruid is of niet. Verwijder onkruid zo snel mogelijk voor het zich verder verspreid. Jouw minibiotoop zal zichzelf makkelijk in stand houden, zodat je niet alleen deze lente en zomer maar ook in de volgende jaren kunt genieten van een bloemenexplosie.