cropped-laatste.png
Inhoud

Zelfredzame planten

Afbouwen

Gerichte aanpak

Advies van de specialist

Workout voor je planten

Verwen vaste tuinplanten tijdens droge periodes niet met dagelijks een beetje water, maar geef ze één tot maximaal twee keer per week lekker veel. Zo groeien de wortels breed uit en bespaar jij veel water én tijd.

Zelfredzame planten

Als je jouw tuinplanten in droge periodes dagelijks wat water geeft, verwen je ze eigenlijk te veel en worden ze lui. Het water komt vooral in de toplaag terecht en een deel verdampt. Bovendien hoeven de wortels nauwelijks hun best te doen om naar water te zoeken, waardoor ze niet lekker breed gaan uitgroeien. Vertroetel je vaste tuinplanten en gazon daarom niet te veel en geef ze geleidelijk minder vaak water, maar wel veel in één keer. Zo bevorder je de wortelgroei. Hoe dieper en breder een plant geworteld is, hoe beter hij zelf water kan vinden.

Afbouwen

Zaailingen en nieuwe tuinplanten hebben gelijk goed wat water nodig. Maar als ze na een jaar zijn gesetteld, kun je dit geleidelijk afbouwen. Uiteindelijk kun je in droge periodes beter één tot maximaal twee keer per week veel water aan de planten geven dan dagelijks een klein beetje. Zo weet je zeker dat het water de wortels bereikt. Geef die hoeveelheid met korte pauzes, dan stroomt er nog minder water onnodig weg. Als je de waterbehoefte van je individuele planten kent, kun je deze ook nog heel gericht de juiste hoeveelheid laten drinken.

Gerichte aanpak

Met deze tips kun je nog beter inspelen op de waterbehoefte van jouw tuin- en potplanten:

  • Water zakt vooral in zandgrond snel weg. Als je compost toevoegt aan de grond of een mulchlaag aanbrengt, kan de grond meer vocht vasthouden.
  • Planten in bakken en potten hebben in droge periodes wel bijna dagelijks water nodig. Test met je vinger of de aarde nog vochtig is. Grote potten kunnen wat langer zonder water.
  • Ook jonge groentes kun je nauwelijks trainen, ze zijn nog maar net opgekweekt en beschikken niet over een diep wortelstelsel. Geef ze daarom wel volop water.
  • Planten die geen of weinig blad hebben, kunnen met minder water toe dan planten met veel grote bladeren. Ook de standplaats is belangrijk. Zet dorstige planten liefst niet op een te zonnige plek.

Advies van de specialist!

Denk bij de aanschaf van tuinplanten ook aan soorten die goed tegen droogte kunnen, zoals vetkruid (Sedum), lavendel (Lavandula) en ijzerhard (Verbena officinalis).