cropped-laatste.png
Inhoud

Spot de juiste lamp

Energiezuinige verlichting

Verlichtingsplant

Advies van de specialist

Wintertuin in de spotlights

Met mooie en gerichte buitenlampen breng je sfeer en diepte in je tuin, licht je donkere plekjes op en geef je een uitgelicht podium aan je mooiste planten.

Spot de juiste lamp

Van nostalgisch klassiek tot strak modern; welke verlichtingsstijl je ook kiest, zorg ervoor dat het één geheel blijft en kies voor elk doel de juiste lamp:

  • Donkere hoekjes en mooie bomen: met zachte grondspots kun je heel mooi donkere hoekjes oplichten. Ook een boom of grote heester licht je hiermee prachtig uit. Met zacht licht krijg je uiteraard een mooier effect dan met een harde schijnwerper.
  • Veilige paden en deuren: je tuinpad kun je sfeervol verlichten met zachte spots met een laag wattage of met staande, lage armaturen die naar beneden schijnen, zodat je goed ziet waar je loopt. De tuinpoort en schuurdeur verlicht je met een buitenlamp die goed, maar ook sfeervol licht geeft. Stel deze in met een tijdklok, dan brandt de lamp niet onnodig lang.
  • Stijlvol terraslicht: naast spots kun je voor je terras ook denken aan lampen die een huiselijke sfeer geven, zoals een staande buitenlamp, stijlvolle buitenhanglampen, een lichtslinger of trendy lichtgevende meubels.

Energiezuinige verlichting

Voor veel sfeerverlichting heb je voldoende aan energiezuinige lampen zoals 12-volt tuinverlichting en LED-lampen. Helemaal duurzaam zijn natuurlijk lampen die werken op zonne-energie.

Verlichtingsplan

Als je verlichting met 220/230 volt door je hele tuin wilt aanleggen, is het handig om eerst een verlichtingsplan en een kabelplan te maken. Gebruik alleen speciale grondkabels en leg deze op een minimale diepte van 50 cm door je tuin. Met deze tips heb alvast een goede voorbereiding:

  • Maak vooraf een schets van je tuin waarin je alle lampen alvast intekent. Probeer de gekozen plekken eerst uit met bijvoorbeeld waxinelichtjes.
  • Leg vooral niet teveel lampen aan. Juist het contrast tussen licht en donker geeft een mooi beeld en een rustige sfeer.
  • Als je helemaal achterin de tuin een zichtbaar licht plaatst, lijkt de hele ruimte groter.
  • Grote tuinen kun je eventueel indelen in groepen met verlichtingssoorten die je afzonderlijk aan en uit kunt schakelen.
  • Teken de aangelegde kabels precies in op een plattegrond van je tuin en bewaar deze goed. Dat is handig als je later moet graven en je niet op een kabel wilt stuiten.

Advies van de specialist!

Als je verlichting met 220/230 volt door je hele tuin wilt aanleggen, is het handig om eerst een verlichtingsplan en een kabelplan te maken.