cropped-laatste.png
Het balkon: je staat er gekleurd op!

Niet alleen de tuin, maar ook het balkon kan je prachtig inrichten met de planten van GroenRijk! Kom langs voor de mooiste balkonplanten, tuindecoratie en tuinmeubilair voor jouw tuintje op hoogte. Met deze tips spatten de kleuren van de reling en ben jij niet meer van het balkon af te krijgen.

Hoe en waar
Omdat de ruimte op een balkon beperkt is, raden wij aan om de meeste planten tactisch te plaatsen. We kennen natuurlijk de bekende balkonbakken, die je aan de reling kunt hangen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een eventuele zijmuur en de ‘dode hoek’. In het eerste geval bevestig je daarvoor geschikte bloempotten aan de muur, als soort van verticaal tuinieren. Daarvoor hebben wij in het tuincentrum meerdere oplossingen voor, vraag het aan onze medewerkers. Met de dode hoek wordt een hoek van het balkon bedoeld die niet in de looproute ligt en dat daar dus gemakkelijk een grote plant op de grond kan staan. Zo heb je -zittend op het balkon- een oase aan planten om je heen.

 

Zon- of schaduwbalkon
Heeft u een balkon op het zuiden met veel zon? Dan zijn mediterrane planten heel geschikt. Die houden namelijk van direct zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, lavendel, olijfbomen, boshyacinten, begonia, petunia, geraniums of bourgainvillea-soorten. Deze balkonplanten zijn ook onderhoudsvriendelijk. Heeft u juist een schaduwrijk balkon? Dan kunt u kiezen voor een combinatie van eenjarige planten, vaste planten en kleine bomen of struiken. De fuchsia is een balkonplant die het altijd erg goed doet in de schaduw. Maar ook vlijtig liesje, monnikskap, klimhortensia, knolbegonia’s, nemesia en sneeuwvlokkenbloem doen het goed op een schaduwrijk balkon.

 

Balkon in de winter
Is een balkon nutteloos in de kou? Ook in de winter kan je balkon prachtig zijn. Want als het kouder is, dan zet de planten gewoon een stukje hoger. Als je balkonplanten op een krukje, verhoging of buitentafel hebt staan, kan je ook vanuit binnen genieten van al het moois! Voor elk seizoen heeft GroenRijk geschikte tuinplanten. Dat zijn winterplanten, maar ook planten die winterhard zijn of het hele jaar groen blijven.

In plaats van opnieuw vullen, gaan leeggemaakte potten vaak de winterstalling in. Zonde, er is genoeg keuze om ook de winter en het vroege voorjaar fleurig door te komen.

 

Groenblijvers, winterbloeiers, besjes en mooi blad
Kies voor groenblijvers als langzaam groeiende coniferen, dwergmispels zoals Cotoneaster microphyllus, en de leuke lage struikkamperfoelies (Euonymus fortunei) met hun vrolijk gekleurde blad. Bergthee (Gaultheria procumbens) draagt heel lang rode besjes, plant een bonte klimop (Hedera), her te gebruiken in een hanging basket. Leucothoe heeft prachtig gekleurd blad. Schijnhulst (Osmanthus) doet aan hulst (Ilex) denken.

Voor een flinke bak: Salix caprea, een treurwilgje dat zich al heel vroeg met katjes tooit. Skimmia is ook een goede keuze, net als Vinca, Pachysandra en Euphorbia myrsinites. Helleborus (kerstrozen) mag je niet missen in de halfschaduw. Ook fraai gekleurd zijn winterheides (Erica carnea) in roze, wit, paars en rood. Geef deze planten na de winter een plek in de tuin voor nog meer plezier!

 

 

Verzorging in kou
Afwatering is belangrijk om wortels gezond te houden. Ook isolatie tegen de kou. Breng aan de binnenkant noppenfolie aan en houd daarbij de drainagegaten goed open. Plant in verse potgrond. Water geven als het niet vriest. Bij groenblijvers gaat de verdamping immers gewoon door. Strooi af met een toplaagje fijn grind, dat staat niet alleen fraai, maar helpt mee vocht- en temperatuurverschillen bij de wortels te beperken.

Advies van de specialist!

Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt. Struikheide is van nature een overlever die met vrij weinig verzorging toe kan.