cropped-laatste.png
Inhoud

Bijen algemeen

Bestuivers

Vlinders

Lieveheersbeestjes

Nuttige insecten

Speciaal mengsel

Welke bloemenmix is jouw match?

Een bloemenveldje of -border heb je zo gezaaid in je natuurlijke tuin. Er zijn veel gespecialiseerde mixen met vaak wel 15 tot 40 soorten. Check hier welke bij jou passen.

Natuurlijk!

Van maart tot juni kun je op een onkruidvrije plek in de zon of halfschaduw een zadenmengsel strooien. Meng het met zand zodat je ziet waar je strooit of zaai in rijen en geef daarna water. In de mengsels zitten zaden van een- en meerjarige planten! Je kunt een mix kiezen voor bijvoorbeeld:

 • Bijen algemeen
  In een bijenmengsel vind je zaden van bloemen van verschillende hoogte die elkaar afwisselen in bloei zoals korenbloem, Oost-Indische kers, dille, bijenvoer en judaspenning.
 • Bestuivers
  Wilde bijen en zweefvliegen zijn goede bestuivers. Ze zoeken planten als kattenkruid, veldsalie, valeriaan, bijenvoer en teunisbloem. Daarom vind je deze in een bestuivers- of bijenmix.
 • Vlinders
  Met vlindermengsels help je bekende, maar ook zeldzame soorten in hun voortbestaan. Ze bevatten vaak zaden van schildzaad, dille, nachtschade, korenbloem en kaasjeskruid.
 • Lieveheersbeestjes
  Lieveheersbeestjes zijn uitstekende luizenbestrijders! In de mix voor deze nuttige beestjes vind je onder andere korenbloem, lupine, meisjesogen, cosmea en klaproos.
 • Nuttige insecten
  Lok andere nuttige insecten, zoals roofkevertjes, naar je tuin en ze eten plaagdieren als (blad)luizen, (spint)mijten en witte vliegjes. In de mix vind je soorten als duizendblad, schildzaad, schubkamille, goudsbloem en koriander

Of kies een speciaal mengsel met:

 • Inheemse bloemen
  In ons land komen de inheemse bloemen al sinds de ijstijd voor. Als je deze soorten zaait, help je mee om ze in stand te houden en te verspreiden. In een inheemse mix vind je planten als kaasjeskruid, karwij, margriet, vingerhoedskruid en marjolein.
 • Laagblijvende veldbloemen
  Een mix van laagblijvende veldbloemen is handig om te zaaien in borders, bloembakken en -potten. Je vindt er bijvoorbeeld laagblijvende zonnebloem, leeuwenbekje, juffertje-in-het groen, goudsbloem en slaapmutsje in. Op de veldbloemen komen ook bijen, hommels en vlinders af.
 • Weidebloemen
  Deze bloemen komen voor in weiden, bermen en langs slootkanten. Ze trekken bijen, vlinders en andere insecten aan. In de mengsels vind je soorten als korenbloem, klaproos, echte kamille, cosmea en teunisbloem.

Advies van de specialist!

Je kan je bloemenveld zo groot maken als je zelf wilt. Wij raden aan om 20 gram zaad per 10 m2  in te zaaien. Gegarandeerd een kleurrijk geheel!