cropped-laatste.png
Inhoud

Korenbloem

Klaproos

Echte kamille

Cosmea

Goudsbloem

Grote teunisbloem

Bijenvoer

Advies van de specialist

Weidebloem zoekt tuin

De uiteenlopende bloemsoorten in een weidebloemenmengsel geven veel kleur aan je tuin en trekken allerlei nuttige insecten aan. Maak kennis met enkele veel voorkomende soorten.

Net echt

Met de bloemen uit een weidemengsel boots je een natuurlijke situatie na zoals die ook voorkomt in weiden, velden, bermen of aan slootkanten. Een- en tweejarige planten wisselen elkaar af in bloei en zaaien zich weer uit. Bijen en andere insecten komen op bezoek. Daarnaast zijn de bloemen ook prachtig om naar te kijken. Deze soorten vind je vaak in weidemengsels:

 • Korenbloem (Centaurea cyanus)
  Vroeger groeiden de felblauwe korenbloemen veel op akkers tussen het graan. Deze soort doet het goed als eerste plant op arme gronden. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en kunnen lang op een vaas staan. De bloei is van juni tot augustus.
 • Klaproos (Papaver rhoeas)
  De klaproos is familie van de papaver en bloeit in juni en juli met rode bloemen op behaarde stengels. Als je de blaadjes van de klaproos bovenaan vastpakt en er dan op slaat, scheurt de bloem open met een knal. Klaproos trekt bijen en vlinders aan.
 • Echte kamille (Matricaria chamomilla)
  Deze witte bloemen met een geel hart hebben een zoete geur, trekken insecten aan en bloeien van mei tot eind september. Kamille wordt veel gebruikt in thee, crèmes en kruidenpreparaten.
 • Cosmea (Cosmos bipinnatus)
  De ragfijne bloemen van de cosmea zijn paars, roze, rood of wit met een geel hart. Cosmea bloeit van juli tot de eerste vorst, trekt veel bijen, hommels en vlinders aan en is geschikt als snijbloem.
 • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  De blaadjes van de goudsbloem zijn opvallend oranje of geel. Goudsbloem bloeit van juni tot in oktober, is eetbaar en zit ook in crèmes die de huid herstellen. De plant trekt bijen en vlinders aan, verbetert de bodem en weert aaltjes en mieren.
 • Grote teunisbloem (Oenothera lamarckiana)
  Deze tweejarige plant bloeit in het jaar nadat je hem hebt gezaaid met opvallende gele bloemen vanaf mei tot en met augustus. Ze gaan in de avond open, ruiken citroenachtig en lokken nachtvlinders
 • Bijenvoer (Phacelia tanacetifoli)
  De lila bloemetjes van bijenvoer zitten vol nectar wat bijen, vlinders en hommels aantrekt. Het stuifmeel is ook voer voor bijenlarven. Bijenvoer bloeit van mei tot oktober en is een goede groenbemester.

Advies van de specialist!

Weidebloemen zijn makkelijk te verzorgen, ze redden namelijk zichzelf. Laat de grond wel met rust na het zaaien. Haal onkruid met de hand weg en  verwijder eventueel uitgebloeide planten.