cropped-laatste.png
Het belang van waterplanten

Waterplanten zijn vitaal voor een mooie en ‘gezonde’ vijver. Er zijn verschillende soorten waterplanten: van zuurstofplanten tot waterplanten die gewoon mooi zijn. Wanneer kan je de planten het beste te water laten? De beste tijd om waterplanten te planten is mei/juni. Dan is het aanbod ook het grootst.

Er zijn verschillende soorten waterplanten waaronder:

 

Drijfplanten

Drijfplanten zorgen ervoor dat het water in je vijver helder blijft. De naam zegt het eigenlijk al: drijfplanten zijn planten die los in de vijver drijven en niet in de grond verankerd zitten.

 

 

Lelieplanten

Lelieplanten zijn minder belangrijk om het water helder te houden, maar deze planten zien er prachtig uit! Ze zijn er in verschillende soorten, waaronder de populaire waterlelie.

 

Zuurstofplanten

Om de vijver gezond en helder te houden heb je zeker zuurstofplanten in de vijver nodig. Deze planten nemen voedingsstoffen op uit het water en voorkomen dat je vijver overspoeld wordt met vervelende algen. Ben je op zoek naar planten voor op het oppervlak van je vijver? Dan kunt u het beste kiezen voor moerasplanten. 

 

Plantdiepte waterplanten
Verschillende waterplanten vragen om verschillende plantdiepten. Als vuistregel geldt, dat zuurstofplanten het best groeien op een plantdiepte van circa 50 cm. Lelie-achtigen staan meestal op 80-100 cm diepte, maar kleinere soorten kunnen beter op 50-60 cm gezet worden. Moerasplanten worden, afhankelijk van de soort, tussen de 0 en 40 cm diep in de vijver gezet. Drijfplanten drijven op het wateroppervlak.

 

Evenwicht van de vijver: hoeveel planten heeft mijn vijver nodig?

Heb je nog geen vijver in de tuin of ben je van plan om je vijver eens grondig aan te pakken? Dan is het belangrijk om rekening te houden met waterplanten. Bij het aanleggen van een vijver zul je nog best moeten investeren in het kopen van waterplanten, aangezien de vijver voor het beste evenwicht ongeveer voor de helft begroeid moet zijn.

 

 

Verzorging en onderhoud

  • Vul de vijver regelmatig bij. Door verdamping kan het waterpeil zakken. 
  • Zorg voor voldoende zuurstof in het water door bijvoorbeeld het plaatsen van een pomp en het aanvullen van de zuurstofplanten.
  • Haal draadalg regelmatig uit het water.
  • Dun sterkgroeiende planten uit. 
  • Zorg dat de pomp en filterinstallatie goed werken. 
  • Controleer regelmatig de waterkwaliteit.
  • Vraag je lokale GroenRijker om advies.

Advies van de specialist!

Is je vijver nieuw of opnieuw gevuld, laat het water dan eerst een paar dagen opwarmen. Dit is beter voor de waterplanten en krijgen ze geen schok als ze geplant worden.