cropped-laatste.png
Inhoud

Opruimen en bemesten

Kalkgift

Geen kalk

Potten vullen

Vaste planten delen

Onkruid verwijderen

Advies van dre specialist

Het is weer voorjaar,
fris je tuin op

Zin in nieuwe kleuren en planten? Het voorjaar is een goede tijd om een border opnieuw in te richten. Teken zelf een plan, of laat een border voor je ontwerpen. Kies voor rijkbloeiende planten waar vlinders en bijen ook wat aan hebben. Tuinier op kleur, of meng juist kleuren. Zorg voor een balans in hoogtes.

Opruimen en bemesten
Vaste planten zijn moeiteloos de winter door gekomen bedekt met afgestorven stengels en blad. Dat mag nu verwijderd worden. Geef organische mest en strooi fijngeknipte, verwijderde stengels tussen de planten. Bladresten op planten verwijderen, tussen planten mag best wat blijven liggen. Dat werken wormen vanzelf de bodem in. Dat verbetert de bodemstructuur.

 

Kalkgift
Heb je in het najaar geen kalk gestrooid? Dat mag nu ook nog. Gebruik een snelwerkende zoals zeewierkalk bijvoorbeeld. Belangrijk voor jonge en snelgroeiende planten. Strooi geen kalk tegelijkertijd met bemesting. Tussen een kalkgift en bemesting moet sowieso altijd een paar weken zitten. Anders werken meststoffen niet.

 

Geen kalk
Heb je rododendrons, camelia’s, heide of een toverhazelaar bijvoorbeeld? Dat zijn zuur minnende planten en die willen geen kalk. Geef ze wel voor hen speciaal samengestelde mest. 

 

Potten vullen
Leeg alle potten/bakken waarin afgestorven eenjarigen hebben gestaan. Gooi de potgrond in de border tussen de planten of op kale plekken in het gras waar je graszaad wil zaaien. Vul de potten met verse potgrond, tijdig opnieuw bemesten. Vul met verse planten, kies ook eens voor een vaste plant, zomerbollen of een siergrasje. Succes verzekerd.

 

Vaste planten delen
De ene plant groeit harder dan de andere. Vind je een plant te overheersend geworden? Spit de pol uit en deel met de spade in stukken. Plant een gedeelte terug en geef de rest weg of zoek een andere plek. Voor sommige planten geldt dat de plant verjongd moet worden om bloei te bevorderen. Daarvan gooi je het hart weg.

 

Onkruid verwijderen
Onkruid is een plant op een ongewenste plek, zegt de echte tuinier. Want waarom zou de ene plant onkruid zijn en de andere niet? Die ongewenste planten met wortel en al verwijderen in het voorjaar scheelt later veel werk. Onkruid vermeerdert zich door worteluitlopers of via zaad.

Advies van de specialist!

Pak de borders aan, vul je potten, maak je terras en je tuinmeubels schoon. Zo ben je klaar voor de lente!