Alvast het voorjaar in je bol!

Bollen horen gewoon bij onze Nederlandse tuinen en balkons. En er is geweldig veel keus! Tussen september en december heb je volop tijd om voorjaarsbollen te planten

Bollen planten
Zolang er nog geen vorst is, kun je voorjaarsbollen planten. Gebruik daarbij eventueel een bollenplanter. Enkele handige tips bij dit leuke en makkelijke klusje:

  • Maak de aarde waar je plant wat losser.
  • Plant de bloeiers op twee tot drie keer de bolbreedte en twee tot drie keer de bollengte van elkaar.
  • Plaats de bolle kant van de bol naar beneden en de punt omhoog.
  • Druk de aarde na het planten goed aan.
  • Geef de bollen direct na het planten water. Ze vormen dan sneller wortels waardoor de bol sterker is bij guur weer en vorst.

Bollenlaagjes

Wil je de opeenvolgende bloeitijden van de bollen zo maximaal mogelijk benutten? Kies dan voor lasagnebeplanting waarbij je laagjes bollen boven elkaar plant. Je begint met de laatbloeiende soorten en eindigt met vroegbloeiers. Bijvoorbeeld eerst tulp, dan hyacint en als laatste krokus. Lasagnebeplanting kan ook mooi in een pot. Neem daarvoor een diepe pot met een gat onderin dat je afdekt met wat potscherven. Plant de voorjaarsbloeiers in potgrond op een afstand van een keer de breedte en diepte van de bol. Zet de bollen bij vorst beschut, bijvoorbeeld in de schuur, of bescherm de pot met wat noppenfolie of stro.

 

Bloeiperiode

Afhankelijk van het moment waarop je de bol hebt geplant, kun je de volgende bloeiperiodes verwachten:

  • Januari/februari: sneeuwklokje (Galanthus), krokus (Crocus).
  • Februari/maart: krokus (Crocus), dwergiris (Iris reticulata), winteraconiet (Eranthis hyemalis).
  • Maart/april: anemoon (Anemone blanda), cyclaam (Cyclaam), Hollandse iris (Iris), blauw druifje (Muscari), narcis (Narcissus), tulp (Tulipa).
  • April/mei: Hollandse iris (Iris), blauw druifje (Muscari), narcis (Narcissus), tulp (Tulipa), cyclaam (Cyclaam), hyacint (Hyacinthus).
  • Mei/juni: lelietje-van-dalen (Convallaria), sierui (Allium), boshyacint (Hyacinthoïdes).

Goed bewaren

Heb je al wel bollen geshopt maar ben je er nog niet aan toe gekomen om ze te planten? Bewaar ze dan tijdelijk op een droge, koele plek, bijvoorbeeld een garage of kelder. Let er wel op dat er geen schimmel op komt door vocht. In dat geval kun je de bollen het beste laten drogen en ze zo snel mogelijk planten.

Advies van de specialist!

Je kunt bloembollen tijdelijk op een droge, koele plek, bijvoorbeeld een garage of kelder bewaren.