cropped-laatste.png
Voedselrijke struiken: landingsplaats voor vogels

Vogels brengen gezelligheid in je lentetuin en ruimen plaagdieren op. Als je graag vogels te gast wilt hebben, rol dan een groene loper voor ze uit met struiken vol beschutting en voeding.

Vliegende tuinbeheerders

Als je kiest voor vogelvriendelijke struiken draag je bij aan een goede biodiversiteit. Vogels kunnen zo makkelijk nestelen, vinden een beschutte plek en voeden zich met insecten en bessen. Ook eten ze plaagdieren als slakken, rupsen en larven van kevers. En natuurlijk zijn al die vrolijke vogeltjes ook nog eens prachtig om naar te kijken en te luisteren!

 

Het hele jaar vogelvriendelijk

Deze drie struiken hebben het hele jaar door wat te bieden aan vogels én aan mensen:

  • Dwergmispel (Cotoneaster)
    De dichte bladeren van dit groenblijvende struikje bieden beschutte plekjes voor vogels. De hogere soorten zijn geschikt als nestplekje voor bijvoorbeeld de merel. Ook komen er veel insectjes af op de witte bloemetjes die rond mei en juni bloeien. Rond september en oktober groeien er oranjerode besjes waar zangvogels in de winter van eten. 
  • Schoonvrucht (Callicarpa)
    In de lente en zomer trekken de bladeren van de schoonvrucht insecten aan. Vogels kunnen even op de takken landen en rusten. Tussen juni en augustus verschijnen er lila bloemetjes in schermen. Als in de herfst de bladeren afvallen, komen tussen september en november opvallende paarse besjes tevoorschijn. Deze zijn bitter en blijven vaak lang hangen, zolang er nog ander voedsel beschikbaar is. Daardoor kun jij er extra lang van genieten voordat zangvogels ervan komen snacken.
  • Herfsthooi (Hypericum)
    In juni/juli trekken de gele bloemen van herfsthooi bestuivende insecten aan en vanaf augustus verschijnen de bruinrode bessen die in de loop van de maanden steeds donkerder worden. Zangvogels smullen er voor de winter nog van. Ook bieden de groenblijvende bladeren het hele jaar beschutting.

Voor je neus

Met een raamvoederhuisje kun je vanuit je woonkamer de vogels van dichtbij zien en help je ze met wat extra voer. Zadenmixen kun je het hele jaar serveren. Zorg in de lente en zomer voor een zadenmix waar meelwormen in zitten, en biedt in de herfst en winter meer vethoudende producten aan zoals pinda’s, pindakaas en vetbollen. Zo help je de vogels en geniet je extra van hun levendigheid!

Advies van de specialist!

Geniet je in het voorjaar ook zo van het gefluit van vogels en van hun prachtige veren? Wees dan een gulle host en zorg met deze struiken dat ze graag in je tuin komen.