cropped-laatste.png
Inhoud

Zomerflirt met vlinders

Lange bloei

Tips voor volle planten

Extra bloeitijd

Vlinderstruik (Buddleja davidii)

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is niet alleen een geurige en kleurige vriend van vlinders en andere insecten, ook tuiniers zijn dol op deze heerlijke heester. Als je er meerdere in een mix plant, heb je gelijk een tuin vol kleur.

Zomerflirt met vlinder

In grote en kleine Nederlandse tuinen kom je de populaire vlinderstruik (Buddleja davidii) tegen. De oorsprong van deze heester ligt in China, maar in het wild komt hij ook in delen van Europa en Zuid- en Noord-Amerika voor. De langwerpige bloempluimen trekken bijen, hommels, zweefvliegen en vooral veel vlindersoorten naar je tuin. Onder meer de Atalanta, de Kleine Vos en het Witje tappen graag even wat nectar uit de zoetgeurende, trompetvormige bloemetjes. Vooral vanwege de uitbundige bloementoortsen is de gekweekte vlinderstruik ook zeer populair bij tuinliefhebbers.

Lange bloei

Vlinderstruiken kunnen wel 2,5 meter hoog worden, maar er zijn ook soorten die klein blijven. De struiken hebben opvallende rechtopstaande takken en langwerpige donkergroene bladeren met spitse puntjes. Aan de onderkant zijn ze behaard, waardoor ze wat grijzig en viltig ogen. De grote bloempluimen bloeien van juni tot in oktober. Er zijn vele soorten die ook mooi bij elkaar passen. Zo heeft de ‘White Profusion’ lange, witte bloempluimen, toont de ‘Dartmoor’ mooie paarse toortsen en geeft de ‘Pink delight’ een roze bloemenpracht.

Tips voor volle planten

De sterke Buddleja davidii heeft weinig onderhoud nodig. Als je deze tips volgt, geniet je jarenlang van een volle bloei.

  • Geef de vlinderstruik een beschut plekje in de zon of halfschaduw.
  • Je kunt hem het hele jaar door planten, tenzij het vriest. Gewone goed vocht doorlatende tuingrond is prima.
  • Deze struik is goed winterhard tot -15 graden. Bescherm hem eventueel bij strenge vorst.
  • Je kunt de vlinderstruik in het voorjaar, na de vorst, terugsnoeien tot zo’n 50 cm boven de grond. Zo voorkom je verhouting en wordt de plant niet te groot. Zorg dat er nog wel wat blad te zien is. Na de bloei krijg je een tweede bloeironde als je dorre toortsen verwijdert.

Extra bloeitijd

Als je de bloemenpracht van je vlinderstruik superlang in je tuin wilt houden, plant dan vroegbloeiende soorten, zoals de Buddleja alternifolia, samen met vlinderstruiken die wat later bloeien!