cropped-laatste.png
Inhoud

Lange, kleurige trossen

Vliegende vlinders

Verwen je vlinderorchidee

Snoeien doet opnieuw bloeien

Vlinderorchidee

Dankzij haar grote, kleurige en sierlijke bloemen is de Phalaenopsis of vlinderorchidee een van de populairste bloeiende kamerplanten van ons land. Als je goed voor haar zorgt, bloeit ze maandenlang!

Lange, kleurige trossen

De Phalaenopsis is natuurlijk vooral bekend om haar uitzonderlijke en verfijnde sierbloemen. Deze orchideesoort kan bovendien meerdere keren per jaar bloeien en dan ook nog eens twee tot wel drie maanden achtereen! De bloemen hangen trots in lange trossen aan bloemtakken hoog boven de kaarsrechte wortelstok en de ovale bladeren. Echt een decorstuk in je huiskamer. Naast de Phalaenopsis met roze bloemen, zijn er ook soorten met witte, lila of gele bloemen.

 

Vliegende vlinders

Er bestaan onvoorstelbaar veel orchideesoorten. Naar schatting tot wel 20.000! De Phalaenopsis of vlinderorchidee alleen kent al zestig ondersoorten. De naam Phalaenopsis is opgebouwd uit de Griekse woorden ‘phalaina’ en ‘opsis’, die ‘mot’ en ‘gelijkend’ betekenen. Het slaat op de bloeiwijze, die op een vliegende mot of vlinder lijkt. Vlinderorchideeën groeien oorspronkelijk in grote delen van Zuidoost-Azië en Noord-Australië, sommige hoog in de oerwoudbomen.

Verwen je vlinderorchidee

De Phalaenopsis doet het prima bij kamertemperatuur. Zet haar liever niet op de tocht of vlak boven de verwarming.

  • Zet de plant op een lichte plek, maar niet in fel direct zonlicht.
  • Geef vooral niet teveel water. Een keer per week of anderhalve week in de ochtend een lauwwarm scheutje in de pot is prima. De aarde mag niet de nat aanvoelen.
  • Deze oerwoudplant houdt wel van een beetje luchtvochtigheid. Sproei vooral in de wintermaanden af en toe met wat water.
  • De Phalaenopsis kan in de lente en zomer eens per maand wel wat vloeibare orchideeënmest gebruiken.
  • Verpot de orchidee na twee tot drie jaar bij voorkeur na de winter en na een bloeiperiode. Gebruik daarvoor speciale luchtige orchideeëngrond.

Snoeien doet opnieuw bloeien

Als je vlinderorchidee is uitgebloeid, snij je de bloemstengel één centimeter boven het tweede oog, of takverdikking, radicaal af. Snijd ook de dode bladeren en oude bloemstengels weg. Het lijkt nu een zielige plant, maar het komt goed: je plant loopt weer uit en na zo’n vier tot zes maanden zie je nieuwe, prachtige bloemen aan je Phalaenopsis.