cropped-laatste.png
Inhoud

Veel ruimen en snoeien

Hard en helder

Weg met slijmerig draadalg

Start filter en pomp

Voer de vissen

Voorjaarsstart voor je vijver

In het voorjaar komt ook het leven in je vijver weer op gang. Als je nu goed onderhoudt pleegt, geniet je snel van een gezonde vijver en voorkom je latere problemen.

 

Vuil ruimen en snoeien

Haal in het vroege voorjaar dode plantdelen, bruin blad en organisch bodemvuil weg. Knip ook doorgeschoten zuurstofplanten een flink stuk terug, bijvoorbeeld met een handige, lange vijverschaar. Haal maximaal een derde deel van de plantlengte weg. Zo zorg je ervoor dat de vijver niet dichtgroeit en de zuurstofplanten frisgroene scheuten gaan maken. Uit de afgeknipte sprieten kun je eventueel nieuwe stekjes selecteren en terug poten. 

 

 

Hard en helder

Tijdens de wintermaanden kan de hardheid van het vijverwater door neerslag behoorlijk afnemen. Dat is slecht voor de zuurstofplanten, want die maken moeilijker nieuwe scheuten in zacht water waardoor zweefalgen meer kans krijgen. Controleer daarom in het begin van het voorjaar de zuurgraad van het vijverwater met een druppeltester of een elektronische tester. Verhoog de ph-waarde eventueel met een hardheidsverbeteraar zoals GH-Extra of Mineral Clay dat propvol zit met minerale stoffen.

 

Weg met slijmerig draadalg

Controleer je vijver in het vroege voorjaar ook gelijk op zweefalgen en draadalgen. Deze slijmerige wieren beginnen in het voorjaar net iets eerder dan de zuurstofplanten. Zie je draadalg in je vijver? Dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te bestrijden, bijvoorbeeld met een combiproduct dat niet alleen de draadalgen in het water doodt, maar ook de eencellige sporen. Zo voorkom je dat deze ongewenste wieren gaan woekeren.

 

Start filter en pomp

Als de temperatuur van het vijverwater naar tenminste 8°C is gestegen, kun je het filter en de pomp weer inschakelen. Samen zorgen ze voor zuurstofrijk en gefilterd water. De bacteriekolonie in het biologisch filter zorgt bovendien voor CO2 wat belangrijk is voor de zuurstofplanten. Je kunt het filter eventueel enten met een bacteriestarter waardoor de kolonie weer groot genoeg is.

 

 

Voer de vissen

Ook de vissen worden weer wat actiever bij een watertemperatuur vanaf 8°C. Hoogste tijd om ze weer te voeren, maar geef ze nog niet te veel. Ze hebben maar weinig nodig. Gebruik dit moment om te checken of ze er allemaal nog happy uitzien en geen ziekteverschijnselen vertonen.

Alles klaar? Geniet van je vijver én het voorjaar!

Advies van de specialist!

Zodra de vorstperiode voorbij is, kun je starten met het onderhoud van je vijver. Besteed aandacht aan de waterplanten, controleer de waterkwaliteit en bestrijd draadalgen.