De vijgenboom (Ficus carica) kent verschillende soorten die het prima doen in ons koude klimaat. Met de juiste standplaats en minimaal onderhoud is het niet alleen een mooie plant, maar levert hij ook een heerlijke oogst.
Schaamteloos mooi
De vijgenboom is één van de eerste planten die mensen kweekten voor zijn vruchten. De mooie, grote bladeren van deze oerboom zijn door de eeuwen heen vaak door kunstschilders gebruikt om naakt mee te bedekken. Deze exotische struikachtige boom met karakteristieke takken komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van Azië en kan wel vijf tot zelfs negen meter hoog worden. Hij heeft een brede kroon vol leerachtige, handvormige donkergroene bladeren met diep ingesneden lobben. In het begin van de lente kan de fruitboom kleine bloemen krijgen en na het eind van de zomer heerlijk zoete vijgen!
Zonaanbidder
Er bestaan honderden vijgenrassen, waaronder verschillende winterharde soorten die het ook prima doen in ons relatief koude klimaat, zoals de bekende Brown Turkey. Plant de jonge vijgenboom het beste in het voorjaar in niet al te natte grond, eventueel op een bultje. Geef hem een beschutte, warme plek tegen een muur of een schuur, als het kan pal op het zuiden want vijgen zijn gek op zon!
Vijgenverzorging
Geef jonge bomen regelmatig water, maar vooral niet te veel tegelijk.
Bescherm de boom en de vruchten eventueel tegen strenge vorst en wind, bijvoorbeeld met wat vitrage en stro.
Geef in het voorjaar eventueel wat extra mest, bijvoorbeeld meststof voor tomaten. Die bevat precies de juiste hoeveelheid aan voedingsstoffen.
Waaier of kelk
Snoeien kan het beste als de plant in rust is. Als de jonge boom tegen een muur staat, kun je hem in een waaiervorm snoeien. Voor een losse, jonge vijg is een kelkvorm mooi. Als de boom de juiste vorm heeft, haal je eventueel nog telkens de jonge toppen weg, zodat het zonlicht overal doordringt. Pas wel op met het boomsap; dit kan huidirritatie veroorzaken.
Verrukkelijke vrucht
De wilde vijg kan in warme landen maar liefst drie maal per jaar vruchten geven. In ons klimaat zullen meestal alleen de vruchten die al een jaar eerder zijn ontstaan, rond september rijp zijn om te eten. Als ze donker kleuren, gaan hangen en zachter aanvoelen, zijn ze vaak lekker sappig, zeer voedzaam en heerlijk zoet. Bewaren is lastig, dus eet ze gewoon vers op!
Advies van de specialist!
Een vijg in pot kun je tijdens de koudste periode van het jaar verplaatsen voor extra beschutting of binnen in een schuurtje laten overwinteren.