cropped-laatste.png
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Viburnum tines

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropische en gematigde streken boven de evenaar voor met wel 150 verschillende soorten; de één nog mooier dan de andere. De voor de siertuin zeer geschikte Vibernum tinus is groenblijvend, heeft een prachtige herfstkleur en is ook nog eens vroegbloeiend. Al vanaf december komen er kleine witte tot lichtroze, in schermen groeiende, bloemetjes tevoorschijn die tot in april kunnen blijven bloeien!

 

Het hele jaar afwisseling

De groenblijvende sneeuwbal geeft je na de bloei vaak ook nog donkerblauwe tot haast zwarte besjes. Verschillende vogels zijn er dol op! De sierheester groeit vrij langzaam, maar kan na jaren toch zo’n 2 meter hoog worden en zo’n 75 tot 100 cm breed. Er bestaan tegenwoordig ook soorten op stam. Plant deze prachtige struik in een pot op je terras, als een haag langs je tuin, of in de border met wat ruimte tot andere planten. De knop- en de bloemkleur variëren heel licht, afhankelijk van de cultivar.

 

Weinig aandacht

Viburnum tinus heeft niet veel zorg nodig. Let voor je hem in je tuin of in een pot op je terras zet, wel even op deze punten:

  • Zet de sierheester op een goed beschutte plek in de zon of lichte schaduw. Hij heeft de voorkeur voor goed waterdoorlatende, licht zure en humusrijke grond.
  • In de eerste periode na aanplanten heeft de struik regelmatig water nodig, daarna vooral tijdens droge periodes.
  • Haal in het voorjaar dode takken weg en knip de struik na de bloei eventueel weer wat terug om hem in een mooie vorm te houden.
  • Geef in het voorjaar wat organische mest of een mulchlaag.

Hersteltijd

Bij een nachttemperatuur onder de -10°C kun de Vibernum tinus eventueel wat beschermen. Als hij na een zware vorstperiode toch schade heeft opgelopen, kun je doodgevroren takken in het voorjaar wegsnoeien, waarna deze prachtige struik toch weer kan uitlopen. Hij kan zichzelf namelijk prima herstellen.

 

Advies van de specialist!

Van november tot maart bloeien er witroze bloemen in trosjes aan de takken. Deze geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst.