cropped-laatste.png
Inhoud

Opbouw verticale tuin

DIY versie

Schaduwtuin

Zonnige wand

Tip van de specialist

Een verticale tuin

Heb je een bescheiden stadstuin? Ga dan ook verticaal tuinieren. Zo’n groene muur ziet er indrukwekkend uit, maar is supersimpel te maken. Kale muurtjes heb je zo ‘vergroend’. Vrijwel alle kleinere planten kunnen verticaal. Zorg ervoor dat ze grip hebben en dat het water weg kan, dat is alles. 

Opbouw verticale tuin

Een metalen frame, een PVC-laag en een laag vilt vormen de basis. Het frame kan zelfs indien nodig zelfstandig staan. De ontstane luchtlaag zorgt voor temperatuurregulering en geluidsisolatie. De PVC -laag geeft stevigheid aan de hele structuur en maakt het waterdicht. Het vilt neemt water op en geeft het geleidelijk af, voorkomt rotten en de plantenwortels groeien er op.

 

DIY versie

Er bestaan ook kant en klare systemen met beplantbare bakjes eraan. Een versimpelde versie van een echte verticale tuin, maar gemakkelijk te plaatsen met snel resultaat. Schroeven, vullen met aarde en beplanten, dat is alles.

 

Schaduwtuin

Afhankelijk van de hoeveelheid zon kies je de beplanting. Beplant op een schaduwplek de wand met varens, het purperklokje met zijn prachtige bladkleuren, siergrassen, ooievaarsbekken of longkruid.

 

Zonnige wand

Plant in een zonnige wand bloeiende planten als maskerbloem, een hangende variant van de klokjesbloem, lieve vrouwe bedstro, dovennetel, viooltjes en veronica.

Tip van de specialist!

Maak een eetbare groene snackwand. Kruiden, tomaten en aardbeien zijn prima ‘schuinsmarcheerders’!