cropped-laatste.png
Inhoud

Verbonden met de natuur

Verticaal onderhoud

Veel voordelen

Let hier op

De beste planten

Gun die kale muur een verticale tuin!

Heb jij een kale muur of schutting die wel wat groen kan gebruiken? Met een verticale tuin maak je optimaal gebruik van de kleine ruimte en creëer je een prachtige groene plantenmuur.

Verbonden met de natuur

Verticale tuinen zijn helemaal in. Zo’n groene muurtuin bestaat uit verschillende planten die je in plantenbakken, bloempotten, jute zakjes, vilten doeken of holle stenen boven elkaar laat groeien langs een schutting of muur. Niet alleen buiten, maar ook in huis heb je zo toch lekker wat extra groen om je heen. Er zijn verschillende kant-en-klare systemen beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf lekker creatief aan de slag, bijvoorbeeld met wat hangbakken en uiteenlopende potten vol planten op muurplanken of gewoon een oude ladder.

 

 

Verticaal onderhoud

In de eerste periode na de aanleg van je groene kunstwerk, moet je het goed bijhouden. Controleer of je systeem de achterliggende muur niet nat maakt en check regelmatig of het water goed doorstroomt en er geen schimmels of plantenziektes ontstaan. Let er ook op dat de grond licht vochtig aanvoelt. Haal later regelmatig droge en dorre bladeren weg en knip niet-winterharde planten wat terug voor de winter en grassen in het voorjaar.

 

Veel voordelen

  • Een verticale tuin ziet er mooi uit en je kunt veel planten kwijt in een relatief kleine ruimte.
  • De plantenmuur isoleert de achterliggende gevel, zorgt voor geluiddemping en voor verkoeling als het warm is.
  • De planten zorgen voor meer biodiversiteit in de omgeving.
  • Je hoeft niet te bukken om de muur water te geven en te onderhouden.
  • Onkruid krijgt minder kans.
  • Een groene wand kan voor meer privacy zorgen.

 Let hier op

  • Je moet goed oppassen dat er geen vocht op de gevel achter je planten komt.
  • Lang niet alle planten zijn geschikt voor de verticale tuin.
  • De muurplanten hebben extra vaak vocht en voedingsstoffen nodig.

De beste planten

Vooral varens, grassen, klimplanten en vetplanten zijn heel geschikt voor een verticale tuin en geven samen een stoere junglelook. Denk ook aan kruiden als lavendel en basilicum, groenten als knoflook en pepers en aan fleurige planten als begonia en petunia. De keuze hangt af van de plek van de muur, de hoeveelheid zonlicht en natuurlijk van jouw persoonlijke voorkeur!

Advies van de specialist!

Een verticale muur heeft veel voordelen. Het ziet er mooi uit, zorgt voor geluiddemping en brengt verkoeling wanneer het warm is.