cropped-laatste.png
Inhoud

Natuurlijke airco

Geleid naar schaduw

Vol bladerdak

Verkoelend gespetter

Coole klimmers

Lekker koel in je tuinstoel

Als het buiten erg warm is, klappen we vaak snel de parasol uit, maar met een natuurlijke airco zit je nog comfortabeler. Leibomen, een wadi en veel planten helpen je prima de warme zomer door en zijn goed voor je tuin!

Natuurlijke airco

Een paar planten en struiken in de border en rond je terras maken het in je tuin een stuk koeler, en een gazon voelt al veel prettiger dan een stenen terras. Helemaal lekker zit je onder een boom. Het kan wel 5 graden schelen. Niet alleen de schaduw geeft je verkoeling; door verdamping via de bladeren neemt de luchtvochtigheid toe en stijgt warme lucht omhoog om plaats te maken voor koelere lucht.

 

 

Geleid naar schaduw

Een landelijk en wat statig ogende zonwerend scherm krijg je met een rij platte leibomen die wat hoger langs je terras of een muur staan. Leibomen nemen bovendien weinig ruimte in en je kunt ze ook mooi in een blok- of schermvorm snoeien. Bekend zijn vooral de leilindes (Tilia), maar ook haagbeuk (Leicarpinus), glansmispel (Leiphotinia) en geleide fruitbomen zijn erg stijlvol.

 

Vol bladerdak

Onder het parasolvormige bladerdak van voorgeleide dakbomen, zoals de dakplataan (Platanus x Hispanica) en de dakmoerbei (Morus alba) vind je heerlijk veel schaduw en verkoeling. Deze speciaal gekweekte bomen geven veel sfeer en zijn ideaal om lekker onder te zitten, bijvoorbeeld op je terras.

 

Verkoelend gespetter

Een vijver in je tuin kan ook de nodige verkoeling geven. Water neemt warmte op en verdampt, waardoor luchtcirculatie kan ontstaan. Niet alleen fijn voor mensen, maar bijvoorbeeld ook voor libellen en vogels. Het wordt vooral aangenaam als je ook nog een fonteintje hebt, waardoor het water in beweging komt.

Met een wadi creëer je ook nog een fijne koele waterplek in je tuin. Overtollig regenwater kan naar deze ondiepe verlaging in je tuin stromen, waarna het langzaam in de bodem zakt. Het wordt nog aangenamer als je er lekker veel planten in plaatst die goed tegen zowel droge als natte grond kunnen.

 

 

Coole klimmers

Heb je het nog warm? Met klimplanten kun je ook nog groene verkoeling aanleggen. Laat bijvoorbeeld een bosrank (Clematis) of Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) tegen een warme muur of schutting oplopen of in een pergola kruipen. Dit bloeiende groen staat prachtig en in de schaduw van het dichte bladerdak is het extra lekker koel!

Advies van de specialist!

Wil je fris in de tuin kunnen zitten? Pas dan het groen aan, want de beste verkoeling geeft de natuur zelf.