cropped-laatste.png

Foto: Jacqueline Franse - www.moestuinhippie.com

Inhoud

Maak een snipperpad

Bouw een stoere takkenwal

Zelf composteren

Creatieve bouwwerken

Taxus baccata grondstof voor kankermedicijn

Upcycle je snoeiafval

Snoeiafval kun je op allerlei manieren opnieuw gebruiken in je tuin, zoals op een snipperpad of in je eigen composthoop. Met deze tips gooi je vast minder tuinafval in de groenbak

Maak een snipperpad

Gesnoeide takken kun je prima versnipperen in een hakselaar. Schaf er zelf een aan of huur deze voor een dag. Draag voor je veiligheid wel goede handschoenen en een veiligheidsbril. Maak met je snippers een natuurlijk tuinpad, voeg ze toe aan je composthoop of strooi het uit tussen je planten en voorkom zo onkruid en bodemuitdroging.

 

Bouw een stoere takkenwal

Al je snoeiafval kun je prima kwijt in een takkenwal of houtril: een soort heg van opgestapelde takken waar insecten, maar ook kleine vogelsoorten, graag in schuilen of nestelen. Maak met een grondboor twee rijen met gaten evenwijdig aan elkaar, telkens om en om. Sla daar dikke takken of palen in. Leg nu simpelweg je snoeiafval tussen de palen. Het beste begin je onderin met de dikkere takken, daarna leg je er kleiner spul bovenop. Super makkelijk!

 

Zelf composteren

Je kunt al je kleine snoeiafval gewoon in de GFT-bak bij de aardappelschillen doen, maar zelf composteren is misschien wel leuker. Zo gebruik je de restproducten van je tuin om hiermee later weer de bodem mee te verbeteren en bemesten. Maak een losse composthoop of schaf een handige en kant-en-klare compostton aan. Takken moet je wel eerst versnipperen.

 

Creatieve bouwwerken

Een deel van je snoeihout kun je op een creatieve manier gebruiken. Maak bijvoorbeeld een insectenhotel van holle takjes en 5 plankjes of boor gewoon allemaal gaten in een grote houten stronk. Stevige, dunne takken kun je inzetten om wiebelige bloemen mee te ondersteunen en de wat langere takken zijn geschikt om een hekwerkje mee te weven. Maak eerst met een grondboor een rij gaten, sla daar een aantal stevige takken of palen in en weef de takken er nu simpelweg doorheen.

 

Taxus baccata grondstof voor kankermedicijn

Heb je snoeiafval van een Taxus baccata? Niet weggooien! De naalden van de jonge scheuten bevatten de stof baccatine, dat geprepareerd kan worden tot een bestanddeel voor chemotherapieëen. Je kunt het snoeisel onder andere brengen bij een inzamelpunt binnen het inzamelgebied van de Stichting Taxus Taxi. In een deel van Nederland kun je het zelfs thuis laten ophalen.

Laat je ook nog een hoopje takken en bladeren in een hoekje van de tuin liggen? Egels en kikkers kunnen daarin prima overwinteren

Advies van de specialist!

Al je snoeiafval kun je prima kwijt in een takkenwal of houtril: een soort heg van opgestapelde takken waar insecten, maar ook kleine vogelsoorten, graag in schuilen of nestelen.