cropped-laatste.png
Inhoud

September

Snoeien

De vijver

Beplanting

Het gazon

Bloembollen planten

Tuinkalender september

Wil jij je tuin, balkon of buitenplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook september. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

September

September is een mooie maand. In de avond nog even buiten zitten bij de terrashaard, zwoele temperaturen, hier en daar de eerste flinke regenbui: de nazomer is begonnen. De dagen zijn vaak nog lekker warm en ’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur. De vakantieperiode word afgesloten, wat mij soms betreurt maar we kunnen weer uitgerust en met een goed kleurtje de komende tijd door. Oogstmaand met mooie en rijpe vruchtendoor het warme zwoele zomerweer. Grote hoeveelheden bramen, frambozen en zwarte en rode bessen om je eigen jams mee te maken. Uitgebloeide bloemen te verwijderen en terug te snoeien. Genoeg te doen! Lees de september groentips van onze specialist! 

Snoeien

 • De hagen zijn gestopt met groeien, geef ze een flinke snoeibeurt.
 • Snoei de liguster, de beuk en de conifeer taps toe zodat het licht kan dan ook goed bij de onderste takken kan.
 • Vaste planten zoals de kokardebloem (Gaillardia) en de prachtkaars (Gaura lindheimeri) staan nu al heel lang volop te bloeien, snoei ze toch in, daar worden ze sterker van.
 • Snoei fruitbomen wanneer ze de eindknop gevormd hebben. Ook notenbomen en kastanjebomen kun je nu snoeien.
 • Knip de takken van framboos die vrucht hebben gedragen af tot de grond. Bind daarna de nieuwe takken bij elkaar zodat ze steun hebben.
 • De bloeitakken van de klimhortensia kunnen teruggesnoeid worden wanneer ze na de bloei te ver uitsteken. 

De vijver

Deze maand is de zomer meestal al op zijn retour. Je kan hierdoor het beste de uitgebloeide vijverplanten verwijderen. Onder andere voor de waterlelies is er speciaal gereedschap om die te verwijderen. Door de afstervende waterplanten wordt het water vaak te zuur. Je kan dan de GH-waarde van het water meten en zonodig verhogen

Beplanting

Geniet van de mooiste rozen! Blijf wel op de rozen letten, deze bloeien namelijk nog een tijdje door.

 • Geef de volop bloeiende planten op je terras in pot, dagelijks water en wekelijks mest. Geef je planten het liefst regenwater, geen ijskoud leidingwater.
 • Geef je hanging baskets of hortensia’s een bad in een ton of emmer, dat werkt veel beter
 • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen zodat je de bloei en aanmaak van nieuwe rozen zolang mogelijk kunt verlengen.
 • Je kunt de nieuw aangekochte vaste planten in de bloemborders planten. Door de warme grond schiet de plant sneller wortels.
 • Voor blijvend groen, zet wat buxussen op je terras in een ruime pot met de juiste aarde en geef regelmatig extra voeding.
 • Heesters en struiken mogen verplant worden.
 • De winterbloeiende planten zorgen voor kleur in de wintertuin. 

Het gazon

 • De nazomer is het ideale tijdstip om een nieuw gazon aan te leggen of het bestaande gazon een opknapbeurt te geven. De zaden ontkiemen prima doordat de grond nog lekker opgewarmd is. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte.
 • Het gras groeit nu al veel langzamer, maar heeft toch regelmatig een maaibeurt nodig. Het is heerlijk om op een septemberavond een beetje te harken en op te ruimen, terwijl je geniet van de laatste zonnestralen. Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Als je last hebt van mos, is het tijd om te verticuteren en ijzersulfaat te strooien. Zaai speciaal schaduwgras in, als het mos blijft terugkeren. Haal het grasmaaisel nu weg, breng op de composthoop. 

Bloembollen planten

Plant nu je voorjaarsbloeiende bollen planten; Narcissen, Tulpen, Blauwe druifjes, Sneeuwklokjes en Krokussen. Kleur in de tuin zorgt voor een tevreden glimlach. Het is een niet alleen een lust voor het oog, maar maakt alles ook meteen een stuk gezelliger. Sneeuwklokjes, Krokussen, Tulpen en Hyacinten, het zijn allemaal echte smaakmakers na een koude winter en het teken dat de lente eraan komt. Er zijn bollen in alle soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbloeiende bollen en zomerbloeiende bollen zijn.