cropped-laatste.png
Tuinkalender oktober

Maak je klaar voor oktober

Wil jij je tuin, balkon of buitenplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook oktober. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

Het was een fijne zomer, maar in oktober is het natuurlijk definitief afgelopen met het buiten zitten. Maar als jij niet in de tuin kan zitten, dan neem de tuin toch gewoon mee? Je maakt je woning simpelweg groen met het neerzetten van heel veel kamerplanten: van een kleine cactus op de vensterbank tot een twee meter hoge plant naast de televisie. Maar kijk ook eens waar je nog meer kamerplanten kan plaatsen, want ook de keuken, slaapkamer en zelfs badkamer zijn mooie plekken voor een plantje. Groen werkt ontspannend en zuivert bovendien de binnenlucht. 

 

Planten in oktober

Maar dat betekent absoluut niet dat we ophouden met tuinplanten. Ons tuincentrum staat in dit jaar vol met herfstplanten: dat zijn planten volg met karakter, sfeer en sierlijkheid. Ze hebben de mooiste kleuren, want veel planten hebben (of krijgen) een rode of paarse gloed naar mate het jaar vordert. Planten die je deze maand kan aanschaffen zijn de Nandina (schijnbamboe), een Leucothoe of een Euonymus (Kardinaalsmuts) of de winterheide. Je kan planten ook goed met elkaar combineren. 


Ook een aanrader: het viooltje! Dat is zeker niet alleen een voorjaarsplant, hij houdt simpelweg van iets frissere temperaturen en die heb je in oktober ook. Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant rijk bloeien. Nadat de bloei in het late voorjaar is afgelopen kunt u de violen weer vervangen door vrolijke eenjarige zomerbloeiers.

 

Vijver

In de herfst is het, afhankelijk van de locatie, vaak aan te bevelen om de vijver af te dekken met een afdeknet. Verwijder voor het installeren van het net zo veel mogelijk blad en takjes. Om de gedane ‘schade’ te herstellen kan je alvast wat bio-oxydator gebruiken om de winter goed door te komen.

 

Gazon

Verwijder in de herfst de laatste bladeren van het gazon. Gras onder blad krijgt namelijk geen licht en ook minder lucht. Hierdoor kan het daardoor afsterven. Door gebrek aan luchtcirculatie kunnen er daarbij ook schimmelziekten optreden. Ook als er plassen water blijven liggen, dan kan hetzelfde gebeuren.

Advies van de specialist!

Ons tuincentrum staat vol met herfstplanten: dat zijn planten volg met karakter, sfeer en sierlijkheid. Ze hebben de mooiste kleuren, want veel planten hebben een rode of paarse gloed naar mate het jaar vordert.