Kalender november
Tuinkalender november

Wil jij je tuin, balkon of buitenplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook november. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

December is een sfeervolle maand: binnen natuurlijk met de kerstboom, maar natuurlijk ook buiten. Geniet je ook zo van de lichtjes in de tuinen? Wij helpen je graag aan een kleurrijke, levende tuin en ook de voorbereidingen op het voorjaar.

De maand november wordt door sommige mensen overgeslagen: het is geen zomer meer en in december brengen ze de kerstsfeer in de tuin. Zonde! Ook voor de tuin heeft november nog een hoop te bieden. Lees hier meer over bloembollen, tuinplanten en onderhoudstips. 

 

Planten in november
Ook in november kan je planten in de tuin of op het terras zetten. Je kan ze prima in pot zetten. Denk bijvoorbeeld aanplanten als de Skimmia, leucothoe, schapengras, vibuum Tinus of Cyclamen. 

 

Het gazon
Het liefst houd je je grasveld mooi en gezond, maar in de winter is dat lastig. Net zoals jijzelf houdt een grasveld niet van veel neerslag en kou. Probeer hem een beetje met rust te laten. In die zin: om er in ieder geval niet overheen lopen wanneer het bevroren of besneeuwd is. Je loopt het gemakkelijk kapot wanneer het gras nat is en de onderlaag bevroren.

 

Vijver
Mocht je niet de beschikking hebben over een afdeknet voor je vijver, haal dan met een schepnet even de bladeren en takjes weg. Dood blad zorgt voor verzuring van het water, wat weer niet goed is voor de waterplanten en algengroei.

Populaire planten

Andere planten die populair zijn deze maand zijn Gaultheria procumbens, de Erica darleyensis of de Skimmia japonica. Hieronder hebben we wat verzorgingstips voor deze prachtige (najaars)plant:

  • Skimmia staat het liefst in de schaduw, dan ontwikkelen de bessen zich het best.
  • De plant heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem, zoals rododendrongrond.
  • Worden de blaadjes geel, dan is de grond niet zuur genoeg.
  • Skimmia houdt niet van natte voeten en is daarom graag de buurman van bomen, die veel vocht uit de bodem opnemen. In potten moet het water wegkunnen lopen.
  • Snij liever geen takken van de plant, dat komt de volgende bloei niet ten goede.
  • Skimmia is redelijk winterhard en hoeft alleen bij strenge vorst te worden ingepakt met vliesdoek of noppenfolie.

Bloembollen
Heb je komend voorjaar ook zo’n zin een een prachtige bloemenzee? Zo’n pot vol kleuren of bed vol diverse kleuren en soorten bloemen? Plant dan voorjaarsbollen. Zolang de vorst nog niet echt is ingetreden kan je deze goed planten in de tuin.

 

 

 

 

Advies van de specialist!

Jenny vertelt wat je kan doen voor een mooie terras.