cropped-laatste.png
Kalender maart
Inhoud

Geef kleur

Grote opruiming

Krachtvoer

Tuin voorjaarsklaar

Boom of struik vormgeven

Tuinkalender maart

Wil jij je tuin, balkon of kamerplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook maart. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

Wij zien vanaf maart steeds weer meer klanten onze GroenRijk-tuincentra bezoeken voor buitenplanten. Ook jij bent van harte welkom! Er is ook veel te doen op het gebied van planten en groen, met veel plant-, opruim- en snoeiwerk. Pak die eerste lentezon en ga de tuin in! Zo zet je jouw lentekriebels om in een toptuin. 

Geef kleur
Aan de slag! Weg met die takjes en andere ‘rommel’. In de lente heb je zin in kleur. Waar in de tuin of op het balkon heb jij een plekje over. Met violen breng je deze in een handomdraai lentesfeer. Violen planten kan iedereen; daar heb je geen groene vingers voor nodig. Fris wit, diep blauw, vrolijk geel of vlammend oranje? Met violen kan het allemaal.

 

Grote opruiming
O la la, plantenstriptease! Planten kunnen weer zonder winterbescherming. Ook kan je je oude plantenborder leegmaken. Neem een zak mest, strooi het over de achtergebleven grond en deze is weer prima te gebruiken. Eventjes omspitten en klaar! Wat heb je nog aan potten en bakken? Even schoonmaken en je hebt weer volop ruimte voor kleurrijke bloeiers.

Krachtvoer 
Je tuin is net een kind in de groei. Het heeft krachtvoer nodig én buitenlucht! Met een paar praktische tips verrijk je de bodem. Dat levert sterke planten die gezond blijven. Het is niet ingewikkeld, je hoeft maar twee dingen te onthouden: 1) Hou het luchtig door compost te sturen en te schoffelen. De wortels van je planten hebben lucht nodig. Zorg dus voor een losse structuur. Losse grond kan meer water vasthouden. Dat scheelt sproeien! 2) Zorg voor voeding. Een bodem vol voedingsstoffen geeft de plant kracht. Bij GroenRijk vind je voor elke grondsoort en plant het juiste bemestingsproduct. Je mag de natuur best een handje helpen. 

 

Tuin voorjaarsklaar
Gun jezelf een scherpe snoeischaar die fijn in de hand ligt. Je hebt er jaren plezier van en je planten ook. Scherp gereedschap voorkomt rafels rond de snoeiwond, zodat de plant gezond blijft. Snoeiafval ben je zo kwijt. Fijn materiaal mag in je compostvat. Mooie takken zet je in een vaas als (paas)decoratie. En dikke stammen laat je drogen en bewaar je voor een heerlijke avond rond de vuurkorf. 

 

Boom of struik vormgeven
Wat vind jij een mooie vorm voor je boom of struik? Jouw smaak is bepalend. Kijk ook of alle planten voldoende ruimte hebben. Jij bent de lijnrechter bij overhangende takken! Oude takken van heesters (struiken) mag je flink diep terugsnoeien. Er komt echt meer terug dan je weghaalt. Rozen houden van zon op hun takken, dus oud hout zit alleen maar in de weg. De vaste planten mogen bij de grond worden afgeknipt, dat komt het later weer mooier terug.

Gazon
Nu de temperaturen stijgen, zal ook het gras weer gaan groeien. Je mag weer maaien, maar maak het nog niet te kort. Nu er in de winter minder zon is geweest, kan er veel mos liggen. Dit houdt licht en lucht tegen en staat een gezonde grasmat in de weg. Je moet, wanneer de vorst voorbij is, een keer de verticuteerhark er doorheen halen. Ook veel bemesting aan het einde van maart kan helpen. Heb je er nou helemaal geen vertrouwen meer in? Informeer bij de lokale GroenRijk-vesting eens naar graszoden. 

Advies van de specialist!

Wij zien vanaf maart steeds weer meer klanten onze GroenRijk-tuincentra bezoeken voor buitenplanten. Ook jij bent van harte welkom!