cropped-laatste.png
Inhoud

Vijver

Sproeien

Gazon

Snoeien

Tuinkalender juni

De violen hebben ontzettend hun best gedaan, maar zijn nu echt toe aan vervanging. Kom eens langs bij GroenRijk voor het mooiste perkgoed. Juni is een maand met veel groei. Je merkt dat aan de heg, gras en andere planten die af en toe een flinke groeispurt hebben. Ander groen heeft het juist wat lastiger, maar een beetje water, mest en liefde doet wonderen.

Vijver
Houd het water goed in de gaten wanneer het warmer wordt. Vooral met vissen is dit aan te bevelen. Voeg op tijd water toe en of het wel genoeg zuurstof heeft. In beide gevallen is de oplossing om vers water toe te voegen en eventueel een beluchtingspomp aan te schaffen. Ook zijn er diverse zuurstofplanten te vinden in ons tuincentrum om de vijver vitaal te houden. De beste tijd om ze te planten is mei/juni. Dan is het aanbod ook het grootst. Let wel op: Is de vijver nieuw of opnieuw gevuld, laat het water dan eerst een paar dagen opwarmen. Dit is beter voor de waterplanten en krijgen ze geen schok als ze geplant worden. Heb je last van algengroei? Informeer naar een pomp, filter of uv-lamp.

Sproeien

Heb je vakantieplannen? Regel alvast een oppas voor je tuin- en je kamerplanten. Laat het een bekende weten, diegene wil vast de plantjes wel even water geven. Met een slanghaspel of flexibele tuinslang is dit echt geen lastig klusje. Een gieter en een regenton werken natuurlijk ook. Planten die je kort geleden hebt geplant, hebben meestal wat extra water nodig. 

Gazon

Er zijn al wat hete dagen geweest. Hoe heeft het gras het gehouden? Zijn er open plekken die je kan bijzaaien? Kan je bijsproeien met een handige zwenksproeier? Een andere vraag is ook belangrijk: zijn de bladen van je grasmaaier scherp genoeg? Scherpe messen zorgen voor meer gemak bij het maaien, een beter onderhouden apparaat en houden de sprieten ook gezonder. Zo voorkom je bovendien gele plekken, want de sprieten kunnen uitdrogen wanneer ze niet goed zijn weggesneden.

Snoeien

In de maand juni mag er ook wat worden gesnoeid. In het begin van de maand is de haag aan de beurt. Je kan de conifeer wat inkorten en helemaal in model knippen. Aan het einde van deze maand krijgen ze weer een groeispurt. Deze spurt vult weliswaar de kleine ‘snoeischade’ weer aan, maar zorg dat er geen gaten ontstaan in de haag of de struik.
Alle hagen en gesnoeide heesters kunnen het beste worden gesnoeid na de langste dag (eind van de maand). Dan is de sterkste groei geweest en meestal is dan één snoeibeurt per jaar voldoende.