cropped-laatste.png
Kalender februari
Inhoud

Vogels

Mindere groei

Gazon

Snoeien

Kaarsen

Tuinkalender februari​

Wil jij je tuin, balkon of kamerplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook februari. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

Het is waarschijnlijk nog wel koud, maar zo af en toe komt het zonnetje al even te voorschijn. Met een jas en wat beschutting kan je vaak prima buiten vertoeven. Dat is mooi, want nu je vaker binnen zit, kan je goed wat frisse lucht gebruiken. Hoe maak jij je tuin lenteklaar? Met een beetje voorbereiding ga je met een voorsprong het voorjaar in.

 

Vogels 
Voeder de wintergasten in je tuin. Vogelsoorten als pimpelmezen, staartmezen, sijsjes en spechten kunnen wel extra eten gebruiken. Ze eten echter liever hangend dan zittend. Een streng pinda’s, een vetbol of een speciale voedersilo met zaadjes en granen is perfect voor deze overwinteraars. Ook de potjes met speciale pindakaas doen het altijd goed bij vogels. De speciale vogelpindakaas doet het ook altijd goed. Mussen houden van granen, bruin brood en pitten.

 

Mindere groei
In februari groeien de bloemen, planten en het gras niet. Aan de ene kant is dat jammer, maar het scheelt grasmaaien en biedt ook tijd om ander werk te doen. Verdiep je eens in het plaatsen van een van de verschillende tuinkasjes, droogmolens, regentonnen, gazonsproeiers of bergingen.

 

Gazon
Voor het gazon geldt eigenlijk hetzelfde als in januari. Hij heeft het zwaar door de vrieskou en sneeuw, dus wees voorzichtig. Allereerst door er niet te veel overheen te lopen wanneer het bevroren of besneeuwd is. Het is met wisselende temperaturen en neerslag gevoelig en je loopt het gemakkelijk kapot. Wél een goed idee is het strooien van kalk. Dat voorkomt verzuring.  

Snoeien
Wil je je tuin een flinke oppepper geven? Knippen en scheren! Met een stevige snoeibeurt vergroot je de opbrengst van fruitbomen. En je bevordert uitbundige bloei. Als het vriest kan je niet snoeien. Een mooi excuus om binnen te blijven en eens gezellig binnen te zitten. Ook op te zonnige dagen kan je snoeien beter achterwege laten. Goed geregeld toch?

De meeste planten en bomen mogen worden gesnoeid in februari. Dit om ruimte en licht te geven aan de nieuwe takken voor als het voorjaar weer begint. Dit geldt bijvoorbeeld voor appelbomen en perenbomen, heesters en andere struiken. 

 

Kaarsen
De dagen in februari zijn nog steeds aan de korte kant. Maak het binnen extra gezellig met kaarsen. In onze tuincentra is er een uitgebreide collectie kaarsen te koop. Bijvoorbeeld stompkaarsen, bolkaarsen en theelichten. Vergeet ook niet wat meer groen in huis te halen en daar een mooie, kleurrijke pot bij uit te zoeken. 

 

Advies van de specialist!

De meeste planten en bomen mogen worden gesnoeid in februari. Dit om ruimte en licht te geven aan de nieuwe takken voor als het voorjaar weer begint.