cropped-laatste.png
Kalender december
Inhoud

Gezelligheid

Vorst

Wintertuinieren

Vijver

Behoud en onderhoud

Snoeien

Vogels

Advies van de specialist

Tuinkalender december​

Wil jij je tuin, balkon of buitenplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook december. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

December is een sfeervolle maand: binnen natuurlijk met de kerstboom, maar natuurlijk ook buiten. Geniet je ook zo van de lichtjes in de tuinen? Wij helpen je graag aan een kleurrijke, levende tuin en ook de voorbereidingen op het voorjaar.

December is een sfeervolle maand: binnen natuurlijk met de kerstboom, maar natuurlijk ook buiten. Geniet je ook zo van de lichtjes in de tuinen? Wij helpen je graag aan een kleurrijke, levende tuin en ook de voorbereidingen op het voorjaar.

 

Gezelligheid
Breng gezelligheid in de tuin! Met een volle tuin met wintergroene planten kom je goed voor de dag. Kom naast planten ook langs bij GroenRijk voor bijvoorbeeld buitenverlichting. Dat is zowel voor de veiligheid als voor het oog een goede keuze. Bedenk ook dat ook de planten op de vensterbank bijdragen aan de aanblik van de tuin. Met een rijtje kerststerren creëer je al een warme aanblik.

 

Vorst
December betekent naast gezelligheid ook ‘kou’. Bescherm kwetsbare planten bij flinke vorst met een hoes. Bij GroenRijk heb je assortiment hiervan beschikbaar.

 

Probeer de grasmat een beetje met rust te laten in december. In die zin: om er in ieder geval niet overheen lopen wanneer het bevroren of besneeuwd is. Hij kan er op het oog goed bijliggen, maar je loopt het gras gemakkelijk kapot wanneer het gras nat is en de onderlaag bevroren.

 

Wintertuinieren
Maar in de winter gaat het natuurlijk niet alleen om het beschermen van de bestaande planten: voeg gerust nieuwe planten toe! Gemakkelijk is om een aantal grote potten te plaatsen, bijvoorbeeld rondom je voordeur. In dat geval ben je niet afhankelijk van eventueel bevroren grond. Op deze pagina wat voorbeelden hiervan. Het aanbod van buitenplanten is in de winter weliswaar kleiner dan in de lente, er is weldegelijk wat te kiezen. Goede voorbeelden zijn onder meer: de Helleborus, Viburnum tinus, Picea conica en de Bergthee.

 

Veeg je ook de paden nog even schoon van blaadjes en takken? Juist als je veel bezoek krijgt, dan ziet het er opgeruimd uit en is het des te veiliger. Je hoeft het opgeveegde spul niet weg te gooien, het kan in een donker hoekje in de tuin als voedingsstof dienen voor de grond of juist de als verblijfplaats voor insecten dienen.

Vijver
Hoewel deze maand niet altijd steenkoud verlopen, kan je het beste wel zijn voorbereid op de kou. Zorg dat het water in beweging blijft en de vijver niet dichtvriest. Dit kan je doen door de vijverpomp aan te laten. Een ander idee is om zogenaamde luchtstenen in de vijver te plaatsen, zodat schadelijke gassen de vijver uit kunnen, maar ook zuurstof in kan.

 

Behoud en onderhoud
Heb je tussen al de decemberbezigheden nog een dood momentje? Denk dan eens aan het schoonmaken en oliën van je tuingereedschap. Net als voor andere spullen geldt hier ook dat het met een beetje zorg en aandacht langer goed blijft. Veeg bijvoorbeeld het vuil en zand van het gereedschap, leg alles op zijn plek en vervang zo nodig een van de spullen. Snoeischaren en heggescharen kan je slijpen met een wetsteen.

 

Snoeien
Sommige struiken en boompjes zijn wat te ver naar elkaar toegegroeid. De. Het gaat dan wel om de varianten die geen blad houden, de wintergroene varianten kan je beter met rust laten op dit moment. Mocht het niet vriezen, dan kan je ook bomen weer terug in model snoeien. De esdoorn en ook de berk kunnen beter wachten, daarvoor is snoeien te laat.

 

Vogels
Vergeet je ook de vogels niet? Je hebt bij GroenRijk genoeg producten om vogels blij te maken. Je kan het simpel houden met een vetbol of vogelpindakaas in houder, maar als je creatief bezig wil zijn maak je een kerstkrans voor vogels: een voerkrans!

Advies van de specialist!

Ook in december is er genoeg te doen. Help de vogels een handje, of maak je gereedschap schoon, maar boven alles: geniet ook van de opkomende feestdagen!