cropped-laatste.png
Inhoud

Natuurlijk erfgoed

Geweldig aangepast

Bestand tegen klimaatverandering

Dankbare dieren

Prachtig alternatief

Gezocht: tuin voor inheemse planten

Naast gekweekte exotische planten verdienen ook sterke inheemse planten een plekje in je tuin. Ze zijn niet alleen prachtig, je helpt met deze wilde soorten ook verschillende dieren en vergroot de biodiversiteit in je omgeving.

Natuurlijk erfgoed

Inheemse planten zoals haagbeuk, lijsterbes en Sint Janskruid groeien en bloeien al eeuwen in ons land, en vormen een soort natuurlijk Nederlands erfgoed. Veel planten, struiken en bomen moesten echter wijken voor bebouwing, wegen en landbouwgrond. Hierdoor komen sommige soorten nauwelijks meer voor in ons land. Als jij ook een aantal inheemse planten een plekje geeft in je tuin, help je de natuur. Het heeft heel wat extra voordelen.

 

Geweldig aangepast

Inheemse planten hebben zich helemaal aangepast aan de Nederlandse omgeving, ze wortelen goed in de bodem en zijn prima bestand tegen ons klimaat. Dat betekent dat ze beter aanslaan, geen uitgebreide verzorging nodig hebben en ook niet schrikken van vorst of veel regen.

 

Bestand tegen klimaatverandering

Inheemse planten, heesters en bomen zijn ijzersterk en kunnen zich van nature goed aanpassen aan veranderende omstandigheden. Daarom zijn ze ook goed voorbereid op klimaatverandering en opgewassen tegen warme zomers en lange regenperiodes.

 

Dankbare dieren

Wilde planten bieden veel vogels en andere dieren voeding en een goede schuil- en voortplantingsplek. Vinken en lijsters zijn bijvoorbeeld gek op de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia). Je helpt vooral ook wilde bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten als je een lekkere variatie aan inheemse planten in je tuin zet. Sommige soorten bloeien eerder of juist later dan anderen, waardoor er ook lang voedsel is. Enkele insecten hebben een sterke voorkeur voor een bepaalde wilde plant of zijn er zelfs nauw mee verbonden. Zo zetten citroenvlinders en boomblauwtjes graag hun eitjes af op de bladeren van de vuilboom (Rhamnus).

 

 

Prachtig alternatief

Veel inheemse planten zijn niet alleen sterk en nuttig, maar ook erg mooi! Je kunt het jezelf super makkelijk maken door op een leeg plekje in de tuin een inheems bloemenmengsel te zaaien. Fleur je tuin bijvoorbeeld op met ridderspoor (Delphinium consolida), wilde marjolein (Origanum vulgare) en muskuskaasjeskruid (Malva moschata) en voor je het weet gonst het er van de dankbare insecten!

 

Advies van de specialist!

Help de prachtige wilde soorten én verschillende dieren door ze ook in jouw tuin te planten of op je balkon te zetten. Ze zijn het absoluut waard!