Wil jij je tuin, balkon of kamerplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook januari. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.
We hebben tegenwoordig best wel eens een zachte december, maar in januari ontkom je niet meer aan de kou. Belangrijk deze maand is daarom het beschermen van je tuin. Voor in huis heb je ook wat leuks te doen.
Kerstboom eruit, kamerplant erin
Nu de kerstboom de deur uit is, heb je een plek om op te vullen met mooie planten en dito decoratie. Heb jij al ideeën? Wij raden sowieso een grote kamerplant aan. Die zijn niet alleen mooi, maar ook erg nuttig. Kamerplanten halen vervuilende stoffen uit de lucht en geven in ruil daarvoor zuurstof af. Ideaal dus voor in de winter, als deuren en ramen gesloten blijven en je behoefte hebt aan frisse lucht. Je voelt je een stuk beter met planten in huis.
Buitenshuis is het een kwestie van beschermen van je kuipplanten en planten in pot. Hoe doe je dat nou precies? De wortels van veel planten zijn bevroren, terwijl de bladeren gewoon doorgaan met het verdampen van water. Zo droogt de plant uit en kan daardoor zelfs doodgaan. Zet je planten dicht bij elkaar op een plek uit de wind. Het beste kan je ze in oktober of november al in de schuur zetten.
Rozen zijn bij strenge vorst kwetsbaar op hun entplek. Bedek daarom de voet van de klim- of struikrozen met een heuveltje fijne boomschors of turf. Bij stamrozen zit de entplek bovenaan de stam. Je kan deze rozen beschermen door er een bosje stro, takjes van de oude kerstboom te gebruiken of een lap jute er omheen te binden. Sneeuw is een goed isolatiemiddel en kan je dus prima laten liggen. Tenzij de tak kan afbreken door het gewicht van de sneeuw, natuurlijk.
De combinatie van nat én vorst kan een in oorsprong exotische plant in de tuin het leven kosten. Hoewel strenge winters zeldzaam zijn, dagen met lichte vorst en regendagen zijn dat niet. Hoe ga je te werk?
Eerst regen dan lichte vorst, exotische planten doorstaan dat slecht. Wat nat is, vriest sneller dood. Zet je exoten op een beschutte plek in je tuin. Veelal is dan één laag vliesdoek al genoeg om deze prachtige planten te beschermen. Vliesdoek laat zowel licht, lucht als water door maar houdt wel de temperatuur hoog genoeg. Ook planten die tot – 5°C verdragen hebben er voordeel van.
Mulchen is ook een goede manier om planten te beschermen. Leg een dikke laag blad, met daar bovenop bijvoorbeeld dennentakken op bladverliezende Agapanthus (Afrikaanse Lelie), de wortels van een Bananenplant (Musa), de wortelstokken van Canna’s (Indisch Bloemriet) en ook de bol van Kuiflelie (Eucomis) kun je zo in volle grond laten overwinteren. In pot? Dan naar binnen.
Het liefst houd je je grasveld mooi en gezond, maar in de winter is dat lastig. Probeer er in ieder geval niet overheen lopen wanneer het bevroren of besneeuwd is. Je loopt het gemakkelijk kapot wanneer het gras nat is en de onderlaag bevroren.
Je kan al het een en ander snoeien in januari. Een wilg bijvoorbeeld of de meeste bomen die hun blad hebben verloren. Ook de oude takken van appel- en perenbomen kan je van hun oude takken ontdoen. Dit geeft licht en lucht voor de nieuwe aanwas. Je kan hier het beste doen wanneer het niet vriest. De druif moet ook voor eind januari zijn gesnoeid. Snoei geen berken, esdoorns of beuken in januari. Dat zijn uitzonderingen in verband met de sapstroom en het bloeden van de boom.