cropped-laatste.png
Toscaanse jasmijn: Italiaanse ster

Trachelospermum jasminoides of Toscaanse jasmijn geeft je tuin een heerlijke Mediterrane sfeer met witte bloemetjes, glanzende bladeren en een zachte, zoete geur. Zet haar het liefst op een zonnige plek en de stervormige bloemen kunnen tot in september blijven bloeien.

Het hele jaar mooi

De Toscaanse jasmijn komt oorspronkelijk uit Oost- en Zuidoost-Azië, maar je komt haar ook veel tegen in Zuid-Europese landen. Ze wordt ook wel sterjasmijn genoemd, vanwege de vele heerlijk geurende stervormige witte bloemetjes. Bijen en vlinders zijn er dol op. Ook in jouw tuin slingeren de lange scheuten makkelijk rond een boom, hekwerk, rek of pergola en tegen een schutting of muur op. Ze haalt zo tot wel 4-5 meter hoogte. De glanzende, ovale bladeren blijven ook in de wintermaanden aan deze klimplant.

 

Lekker laten slingeren

Het liefst staat de Toscaanse Jasmijn op een beschutte plek in de volle zon, maar ze groeit ook in de halfschaduw. Vooral in een sierpot op je terras komt deze klimplant prachtig uit. Bovendien kun je haar inzetten als bloemrijke bodembedekker als je de lange ranken vol witte bloemen lekker wild door je tuin laat slingeren. Liever een andere kleur? Kies dan voor de Trachelospermum jasminoides ‘Star of Toscane’ met gele bloemen, of koop de ‘Star of Sicily’; deze trakteert je op roze bloemetjes.

 

Warme verzorging

Om goed in ons klimaat te kunnen groeien heeft de Toscaanse Jasmijn wel wat aandacht nodig:

  • Zet de klimplant in voedzame, goed waterdoorlatende grond. Vooral in de winter moet ze niet in het water staan.
  • Geef in het voorjaar wat organische mest en een laagje compost.
  • Laat de grond in de zomer niet uitdrogen. Geef planten in pot bij warm, droog weer wel 2 tot 3 keer per week water.
  • Snoeien is op zich niet nodig. Knip, het liefst direct na de bloeiperiode, eventueel wat oude takken weg, steeds vlak boven een zijscheut.
  • Bescherm de plant bij strenge vorst (-10 graden). Bedek de wortels met noppenfolie, jute of vliesdoek.
  • Zet Toscaanse jasmijn in pot tijdens de wintermaanden op een beschutte, vorstvrije plek of pak de pot in met vliesdoek.

Eerste hulp bij klimmen

Als je de Toscaanse jasmijn tegen een kale muur of schutting wilt laten slingeren is het handig om haar een handje te helpen met wat draden of een klimrekje. Dan slingert ze met gemak naar de bovenrand!

 

 

 

 

Advies van de specialist!

Met stervormige witte bloemetjes en spitse bladeren klimt de Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) makkelijk een hekje in, of kruipt soepel over de bodem. Ze straalt van mei tot oktober en blijft zelfs in de winter mooi.