cropped-laatste.png
Inhoud

Kruidige wilde Marjolein (Origanum vulgare)

Waardevolle wilde liguster (Ligustrum vulgare)

Insectenlokker muskuskaasjeskruid (Malva moschata)

Oerbloem: gewone Margriet (Leucanthemum vulgare)

Supergezonde framboos

Inspirerende inheemse planten

Er zijn geweldig veel soorten supernuttige inheemse planten. Wij selecteerden vijf toppers die allemaal een fantastische aanwinst kunnen vormen voor jouw tuin én voor de dieren in de omgeving.

Kruidige wilde Marjolein (Origanum vulgare)

Wilde Marjolein wordt ook wel palingkruid genoemd, maar is vooral bekend uit de Italiaanse en Griekse keuken als het kruidig-zoet smakende oregano. Ze bloeit van juli tot in september met uitbundige roze en soms witte bloemetjes propvol nectar waarmee ze bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen aantrekt. Ze wordt 30 tot 60 cm hoog en kan zichzelf sterk vermeerderen.

 

 

Waardevolle wilde liguster (Ligustrum vulgare)

De wilde ligustur is een belangrijke voedselverschaffer voor veel microvlinders en trekt ook heel wat vogels aan. Deze snelle groeier kan wel 5 meter hoog worden, maar je kunt hem prima snoeien, waardoor het een fijne haagplant is. Als je niet teveel snoeit, kunnen er van mei tot augustus heerlijk geurende witte bloemen tevoorschijn komen.

 

 

Insectenlokker muskuskaasjeskruid (Malva moschata)

In het wild zie je deze overblijvende zomerbloeier soms in wegbermen. Ze heeft mooie, hartvormige bladeren en bloeit uitbundig van juni tot in september met zachtroze of soms witte bloemen die een lichte muskusgeur verspreiden. Daarmee lokt deze sterke plant wilde bijen, hommels en vlinders. Ze wordt 30 tot 70 cm hoog en houdt van een voedselrijk plekje in de zon of lichte schaduw.

 

 

Oerbloem: gewone Margriet (Leucanthemum vulgare)

De gewone Margriet is een oer-inheemse vaste plant. Ze heeft lange, bladeren en een nauwelijks vertakte stengel. Ze wordt 30 tot 60 cm hoog en bloeit van mei tot juli. Haar grote bloem heeft een geel hart, tussen lokkende, witte bloembladeren. Ook insecten met een korte tong kunnen vrij makkelijk snoepen van haar nectar, vandaar dat er allerlei soorten op af komen.

 

 

Supergezonde framboos

De inheemse framboos (Rubus idaeus) komt uit de rozenfamilie en is vooral bekend om zijn heerlijke vruchten. Deze heester groeit goed op open plaatsen in het bos en langs bosranden. Hij bloeit vooral in juni. De witte bloemen met bruine meeldraden trekken zweefvliegen, bijen en hommels aan. De sappige frambozen die daarna uitgroeien zitten propvol vitamine C en antioxidanten. Mensen én vogels vinden ze heerlijk!

Advies van de specialist!

Inheemse planten verhogen de biodiversiteit in de tuin én help je ook nog eens veel dieren.