cropped-laatste.png
Inhoud

Zo lang mogelijk buiten

Planten en verplanten

Snoeischaar erdoor

Vorstvrij

Tip van de specialist

Geniet van een
heerlijke herfst

In de herfsttijd komen eigenlijk alle seizoenen samen. Er is nog van alles te beleven in je tuin en op je balkon, je beschermt alvast je planten voor de winter én doet nu al wat voorwerk voor de lente en zomer.

Zo lang mogelijk buiten
De herfst is bij uitstek het seizoen voor mooie wandelingen door de natuur. Wacht niet te lang, want zodra de blaadjes op hun allermooist zijn en kleuren hebben van geel tot oranje en rood is het ook ineens weer voorbij en dwarrelen ze naar beneden. Dichtbij huis op je terras of balkon kun je ook nog heerlijk buiten zitten met een dekentje. Onder een overkapping zit je ook nog lekker beschut en tuinverlichting maakt van je herfstplek helemaal een plaatje. Zet op kale, saaie gedeeltes najaarsbloeiers, zoals bolchrysanten en je herfstgeluk is compleet.

 

Planten en verplanten
De herfst is ook een mooie periode om nieuwe plannen te maken en een geweldige tijd om vaste planten, heesters en bomen te planten. Bovendien is het een goed seizoen om te verplanten. Buiten is het nog niet te koud en de bodem is nog warm en voldoende vochtig. De planten kunnen zo goed aanslaan en wortels aanmaken op hun nieuwe plek. Voordat de vorst begint, voelen zij zich al helemaal thuis en in de lente maken ze met voorsprong een nieuwe start. In het najaar plant je ook je voorjaarsbollen. Dat kan tot december voor de eerste nachtvorst.

 

Snoeischaar erdoor
Een beetje opgeruimd en bijgewerkt staat wel zo netjes. In het najaar kun je dan ook lekker nog even met de snoeischaar aan de slag. Lavendel knip je ongeveer 10 cm terug en ook veel hagen en notenbomen kun je aan het begin van de herfst bijwerken. Ook uitgebloeide bloemen mag je al wegknippen, maar dat hoeft niet. Hortensiabloemen en rozenbottels blijven bijvoorbeeld erg decoratief.

 

Vorstvrij
Gebruik de heerlijke herfst ook om je tuin goed voor te bereiden op de winter. Niet alle planten kunnen tegen vorst. Zet de gevoelige types daarom vóór de eerste vorst in de schuur of dek de kluit goed af. Zomerbollen graaf je op en bewaar je in oude kranten of wat turfmolm. Planten die gevoelig zijn voor koude wind kun je beschermen met wat vliesdoek. Laat dode bladeren gewoon liggen tot de lente. Dat is niet alleen makkelijk, maar geeft je planten ook extra bescherming tegen vorst én ze leveren gratis compost. Fijne herfst!

Tip van de specialist!

Als bloemen uitgebloeid zijn, ontwikkelen ze zaden. Bij sommige bloemen zitten deze in een zogenaamd zaaddoosje. En die zien er prachtig uit in de herfst! Deze kun je prima gebruiken om een mooi herfstboeket mee te maken.