cropped-laatste.png
Inhoud

Kaaps viooltje

Vetplant

Begonia

Vingerplant

Hertshoornvaren

Tiengeboden- of gebedsplant

Terug van nooit helemaal weggeweest

De trend van deze herfst en winter is Traditional Sentiment met een moderne twist. Hierbij passen kamerplanten die je misschien associeert met de seventies, een klassieke stijl of juist met ‘helemaal nu’. Het leuke is: dat klopt allemaal!

 • Kaaps viooltje (Saintpaulia ionantha)
  Boven de dikke, behaarde bladeren van deze klassieker groeien trosjes bloemen die op viooltjes lijken. Als je goed voor deze sterke kamerplant zorgt, kun je maandenlang genieten van haar bloemen. Geef haar een licht plekje, maar niet pal in de zon, en verwijder uitgebloeide trosjes.

 • Vetplant (Kalanchoë)
  Deze survivalspecialist overleeft in het donker én als hij te weinig water krijgt. De bekendste variëteit is de Kalanchoë blossfeldiana. De bonte bloemetjes bloeien twee maanden achter elkaar op glanzende bladeren. De Kalanchoë thyrsiflora heeft grijze, vlezige bladeren in een rozet en krijgt rode randen op een zonnige plek.

 • Begonia (Begonia)
  Sommige begonia’s schaf je aan voor de bloemen, andere juist voor hun bonte blad. Een populaire soort is de stippen- of forelbegonia (Begonia maculata) die beschilderd lijkt te zijn met witte stippen. Zet dit kunstwerkje op een warme, lichte plek, maar niet in de volle zon, en geef regelmatig een beetje water.

 • Vingerplant (Fatsia)
  De bladeren van de Fatsia lijken op een hand met vingers, vandaar de naam vingerplant. De bekendste soort is Fatsia japonica. Hij kan zowel in halfschaduw als schaduw staan en doet het ook prima buiten. In de volle grond wordt hij maximaal 2,5 meter hoog. Binnenshuis blijft hij veel lager.

 • Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)
  De vertakte bladeren van deze varen hebben een grijzige laag en lijken op een hertengewei. Geef deze woonkamerklassieker een warme plek met lichte schaduw. Zorg voor een goede luchtvochtigheid, maar sproei niet op de plant zelf.

 • Tiengeboden- of gebedsplant (Maranta leuconeura)
  De bladeren van deze plant hebben opvallende nerven en vlekken. Ze vouwen zichzelf wat omhoog en naar binnen als het avond wordt. Deze, soms meerkleurige, eyecatcher kan het op een donkere plek lang uithouden, maar verliest dan wel wat van de tekening op de bladeren.

Advies van de specialist!

Trendtip

Als je deze evergreens met andere planten in groepjes bij elkaar zet, geeft dat een mooi uitgebalanceerd effect!