cropped-laatste.png
Terrasvakantie voor je kamerplanten

Als de ijsheiligen al weken het land uit zijn en de kans op nachtvorst voorbij is, kunnen verschillende kamerplanten prima buiten staan. Zet ze lekker om je heen in de tuin, op je terras of balkon en geniet de hele zomer van je groene gasten.

Terras als kuuroord

Een deel van je winterse vensterbankbewoners mag al vanaf het late voorjaar, als de nachttemperatuur boven de 10 tot 15 graden Celsius blijft, voorzichtig naar buiten. Daar kunnen ze lekker genieten van extra veel licht, de frisse buitenlucht, een prettige luchtvochtigheid en af en toe wat vers regenwater dat het stof van de bladeren spoelt. Alleen kwetsbare planten die een tropisch klimaat gewend zijn, zoals vlinderorchideeën, laat je beter binnen staan.

 

Sterk en stevig

Vooral planten met een dikke stam en stevige bladeren, én sterke planten die weinig verzorging nodig hebben, zijn geschikt voor de zomerse buitenlucht. Zet bijvoorbeeld de bananenplant (Musa tropicana), de kentiapalm (Howea forsteriana) en de sterke palmlelie (Yucca) op een beschut terras. Plaats de gatenplant (Monstera deliciosa) op je balkon of dakterras, hang varens op in de halfschaduw en zet cactussen en sterke vetplanten op de terrastafel, samen met bijvoorbeeld een kleurige calla (Zantedeschia), cyclaam (Cyclame persicum) of Chinese roos (Hibiscus rosa-chinensis).

 

Wel even wennen

Omdat je kamerplanten gewend zijn aan warmte en relatief veel schaduw moet je ze eerst even laten wennen aan de buitenomstandigheden:

  • Zet je planten buiten op een beschutte plek en zorg dat de plantpot altijd een drainagegat heeft waar overtollig regenwater door kan wegspoelen.
  • Laat de planten de eerste tijd alleen overdag buiten en geef ze een plekje in de schaduw. Begin met een half uurtje en voer die tijd langzaam op.
  • Laat de kamerplanten ook langzaam aan meer zonlicht wennen, maar zorg dat ze niet in de felle middagzon staan.
  • Geef vaker water dan je gewend bent, tenzij de planten voldoende regenwater opvangen.
  • Vergeet ook niet af en toe vloeibare voeding voor kamerplanten toe te voegen aan het gietwater.

Op tijd naar binnen

Wacht aan het eind van de zomer niet te lang voordat je de planten weer binnen zet. Controleer ze eerst even op slakken en luizen en knip eventuele bruine bladeren en verwelkte bloemen weg. Dan zijn ze weer helemaal mooi voor het binnenseizoen.

Advies van de specialist!

Sommige kamerplanten kunnen prima meeverhuizen naar je terras of balkon. Dan heb je jouw favoriete planten om je heen én gun je ze lekker veel licht en buitenlucht.