cropped-laatste.png
Inhoud

Groene make-over

Creatief met regenwater

Tip

Tegels eruit, plant erin

Plant lekker veel groen in je tuin. Regenwater kan dan makkelijker wegstromen, je hebt minder last van hitte in de zomer en de bodem droogt minder snel uit. Met deze ideeën creëer je een fijne, watervriendelijke tuin.

Groen make-over

Vervang stenen door bijvoorbeeld:  

Gras: dit houdt regenwater vast, is fijn als zit- en speelplek en goed voor het bodemleven van bijvoorbeeld regenwormen.

    • Een boom: bomen zuiveren de lucht, zorgen voor schaduw en leveren prima airconditioning in de zomer. Dode boombladeren leveren compost, dieren profiteren van het voedsel en een boom trekt vogels naar je tuin.
    • Makkelijke vaste planten: zet bijvoorbeeld vetplant (Sedum) en schoenlappersplant (Bergenia cordifolia) op droge plekken, en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en kattenstaart (Lythrum salicaria) op natte plekken. Hartlelie (Hosta) en purperklokje (Heuchera) passen goed op schaduwplekken en lavendel (Lavandula angustifolia) en salvia (Salvia nemorosa) op zonnige plekken.
    • Een geveltuintje: met wat klimplanten zoals klimroos (Rosa), blauwe regen (Wisteria) of clematis (Clematis) zorg je al dat water makkelijker wegloopt en trek je vogels en insecten naar je tuin. Ze isoleren bovendien de ‘klimmuur’ bij kou en verkoelen deze bij warmte.
    • Een groen dak: maak een tuintje erbij. Bijvoorbeeld met kant-en-klare Sedummatten die regenwater goed vasthouden. In de zomer profiteer je van de koelte.

Creatief met regenwater

Met deze oplossingen benut je regenwater handig en overstroomt je watervriendelijke tuin minder snel:

  • Vang een buitje op in een regenton. Regenwater is minder kalkrijk en daardoor zachter voor je planten. Bovendien bespaar je zo op kraanwater.
  • Leidt regenwater via een goot naar bijvoorbeeld een vijver, greppel of border voor planten die van natte grond houden.
  • Laat overtollig water via hoogteverschillen naar een natte plek lopen waar het water geleidelijk wegzakt. Zo blijft je terras ook na zware regen droog.
  • Vang water op in een regenwatervijver met groene oevers. Het zakt dan langzaam weg in de ondergrond. Omdat de waterstand er wisselt, kunnen er verschillende planten en dieren leven.
  • Kies voor waterdoorlatende verharding, zoals grind, split, schelpen, lavasteen, een houten vlonder, poreuze betonklinkers of open bestrating met daartussen gras of bodembedekkers.

Tip!

Wrik de tegels met een schep los. Plaats een paar verwijderde tegels verticaal terug en maak een opstaand randje. Zo blijft de resterende bestrating ‘opgesloten’ en blijft het strak liggen.