
De Strelitzia is echt zo’n plant die je niet kunt missen. Met haar stoere, opgaande bladeren en bijna grijziggroene kleur heeft ze sowieso al flink wat uitstraling. Maar zodra ze gaat bloeien? Dan steelt ze helemaal de show. Niet voor niets wordt ze ook wel paradijsvogelbloem of vogelkopbloem genoemd – die bijnaam klopt precies bij haar opvallende looks.
Van Zuid-Afrika naar jouw woonkamer
De Strelitzia komt van oorsprong uit het zonnige Zuid-Afrika, waar vogels vrolijk op haar stevige bloemen landen om voor de bestuiving te zorgen. Ze hoort thuis in de plantenfamilie van de Strelitziaceae, en daarbinnen zijn vier soorten bekend – waarvan Strelitzia reginae toch echt de publiekslieveling is. Deze exotische verschijning kreeg haar naam trouwens niet zomaar: ze is vernoemd naar Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de plantenliefhebbende vrouw van koning George III van Engeland. Haar tweede naam, reginae, betekent letterlijk ‘van de koningin’. Rond de 18e eeuw werd deze tropische dame geïntroduceerd in Europa – en sindsdien verovert ze menig huiskamer en terras.
Welke strelitzia past bij jou?
Er zijn verschillende soorten Strelitzia, maar allemaal herken je ze aan die stoere, rechtopstaande stengels en stevige grijsgroene bladeren. De bekendste is zonder twijfel de reginae, met haar spectaculaire vuurwerk van oranje en blauwe bloemen – alsof er een paradijsvogel uit de plant komt vliegen. Iets minder bekend, maar zeker ook indrukwekkend, is de nicolai. Die bloeit wat minder makkelijk, maar maakt dat goed met zijn gigantische groene bladeren die een tropisch sfeertje geven. Veel Strelitzia’s die je in het tuincentrum vindt, komen uit warme streken rond de Middellandse Zee of van de Canarische Eilanden.
Zorgtips voor een blije Strelitzia
Zet je Strelitzia op een zonnige plek – hoe meer zon, hoe groter de kans dat ze gaat bloeien
Bruine bladpunten? Gewoon voorzichtig afknippen
Verwijder oude bladeren en uitgebloeide bloemen om haar fris te houden
Geef in de zomer flink wat water en verwen de bladeren af en toe met een sproeibeurt – dat helpt ook tegen spint
Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) kun je haar elke twee weken een beetje voeding geven, het liefst speciaal voor bloeiende of orangerieplanten
Zodra het warm genoeg is, mag ze ook lekker naar buiten – op het balkon of terras
Voor bloei in het voorjaar is een rustperiode in de winter belangrijk: zet haar dan wat koeler en geef minder water. Hoe ouder je Strelitzia wordt, hoe meer bloemen je uiteindelijk zult zien!