cropped-laatste.png
Inhoud

Nonchalante aantrekkingskracht

Lastige keuze

Warm en droog

Mooiste combinaties

 

Steenzaad: een parel in elke tuin

Met haar vele stervormige bloemen is steenzaad, ook wel Lithodora genaamd, niet alleen een mooie verschijning in je zomertuin, zij lokt ook nog eens lekker veel bijen en vlinders naar zich toe, én is een wintergroene bodembedekker die onkruid nauwelijks kans geeft. 

Nonchalante aantrekkingskracht

Steenzaad staat ook bekend als parelkruid of steenkruid. Deze groenblijvende dwergheester bloeit in de eerste zomermaanden met veel kleine blauwe of witte bloempjes en heeft fijne donkergroene blaadjes. Ze komt mooi uit in een heidetuin of rotstuin, waar ze met nonchalant gemak de bodem bedekt en over stenen kruipt. De wilde steenzaad soorten komen vooral voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. In ons klimaat kunnen de gekweekte soorten prima tegen matige vorst tot -10 graden. Ze worden 10 tot 15 cm hoog en wel 60 cm breed.

 

Lastige keuze

Steenzaad is een echte zomerbloeier. Al in mei kun je de vele kleine bloemetjes verwachten en tot in augustus kunnen ze blijven stralen. Eigenlijk gaat het altijd om één van de ondersoorten, waartussen je moeilijk zult kunnen kiezen, want ze hebben allemaal hun eigen charme. Zo heeft de Lithodora diffusa ‘Star’ een frisblauwe kleur met een fijne witte rand, is de Lithodora diffusa ‘Alba’ een uitbundig bloeiende plant met helderwitte bloemetjes en draagt de vrij compacte Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’ juist intens hemelsblauwe bloemen.

 

Warm en droog

De bodembedekkende steenzaad zorgt ervoor dat je minder onkruid in je tuin hebt. Als je deze tips volgt, bedankt ze je ’s zomers met overweldigend veel bloemen.

  • Plant jouw steenzaad in goed doorlatende, liefst lichtzure aanplantgrond op een zonnig plekje.
  • Zorg voor een plantafstand van zo’n 30 cm.
  • Geef weinig water, maar houd de grond in het eerste jaar in het voorjaar en de zomer wel licht vochtig.
  • Als je na de bloei de uitgebloeide takjes wat terugsnoeit, maakt de plant nieuw groen aan en in het volgende jaar ook weer lekker veel bloemen.

Mooiste combinaties

Steenzaad combineert mooi met andere kleurige zomerse bloeiers, zoals nagelkruid (Geum), akelei (Aquilegia) en geel vlas (Linum flavum). Maar omdat deze dwergheester in de zomermaanden veel bloemetjes heeft, is het handig om deze plant ook samen te zetten met wat najaarsbloeiers, zoals herfstaster (Aster ageratoides), zodat je extra lang van kleur in je tuin blijft genieten.

Advies van de specialist!

Steenzaad is een perfecte bodembedekker, die ervoor zorgt dat je minder onkruid in je tuin hebt.