cropped-laatste.png
Solanum

Solanum jasminoides

De vele stervormige witte bloemetjes en glanzend groene bladeren van de Solanum jasminoides vangen makkelijk je blik en de zoete geur van deze klimplant neemt je als vanzelf mee naar Mediterrane zomeravonden.

Je komt haar dan ook vaak tegen in zuidelijke landen als Italië en Spanje. Al in mei bloeit ze uitbundig en haar bloemen blijven soms tot in oktober stralen. Ook in de winter vrolijkt ze de wat kalere tuin nog steeds op met haar bladeren.

 

Klimmer tot grote hoogten

De Solanum is familie van de maagdenpalm en kan zowel over de bodem kruipen als klimmen. Ze slingert zich gemakkelijk om palen, bomen of rond hekwerken. Met wat ondersteuning kun je haar laten groeien langs een schutting of muur. Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Solanum groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.

 

Geef haar een warm welkom

De Solanum houdt van warmte en vindt het heerlijk om te zonnebaden op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen een zuidelijke muur. De belangrijkste eis die deze geurende klimplant aan de bodem stelt is dat die goed doorlatend en voldoende voedzaam is. Een beetje bijvoeding met wat organische mest in het voorjaar is voldoende. Je kunt in maart of na de bloei in de herfst eventueel wat oude takken bijsnoeien. Bloemetjes vormen zich op de nieuwe takken in de lente.

 

Zo blijft de Solanum lang in je leven!

  • Laat de grond niet uitdrogen in de zomer.
  • Bedek de wortels bij strenge winters vanaf -10 graden Celsius.
  • Voorkom vooral in vorstperiodes natte voeten.
  • Geef voldoende ruimte in een pot of kuip.
  • Zorg dat potten of kuipen in de winter beschut staan.

 

 

 

 

Advies van de specialist!

De Solanum houdt van een warmte en vindt het heerlijk om te zonnebaden op een beschutteplek, maar geef haar wel voldoende ruimte als je haar in een pot of kuip plant.