Sierui

Allium

De statige dikke stelen met daarop de bloemen in de mooiste kleuren laten je lang genieten. Eindeloos zelfs als je ze droogt. Pas als je de steel beschadigt, heb je door dat ze uit de uienfamilie komen. Ineens ruik je de typische uiengeur. Zet ze daarom gelijk in het water na het schuin afsnijden van de stelen. 

Kleuren en vormen

Op de lange stijlvolle steel staat een stijlvolle bol van kleine bloemetjes. Sommige varianten zijn wat bescheiden, sommige maken een flink statement in je vaas. Van wit tot paars en blauw gekleurd. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten en ze bloeien bijna allemaal in de zomer. De Allium Giganteum is de grootste variant. De paarse bloemenverzamelingen kunnen een doorsnede hebben van maar liefst 15 cm puur geluk.

 

Symboliek

Uien hebben een hoge bijgeloofwaarde. Zeker de sterk geurende soorten werden graag ingezet om onheil, ziekten en heksen buiten de deur te houden. Een gevlochten streng hield alles buiten. De Allium victorialis stond voor onkwetsbaarheid en overwinning. In Duitsland heet deze variant ‘Allermannsharnisch’, wat het harnas voor de gewone man betekent. Bij de Egyptenaren werden de uien vaak op graven afgebeeld, want de lagen van de ui waren het symbool van de eeuwigheid. 

 

Herkomst

Allium behoort tot een plantengeslacht van de lookfamilie. De planten groeien in gematigde streken van het noordelijk halfrond en sommige soorten kunnen wel 1,5 meter lang worden. Bij de Romeinen werd het woord allium in eerste instantie alleen gebruikt voor knoflook, maar later werd het de geslachtsnaam voor alle lookgewassen. Bieslook en prei horen ook bij het geslacht. 

Tip van de specialist!

De sierui is heel geschikt om te laten drogen. De beste manier om dit te doen, is aan de lucht. Kies mooi gekleurde bloemen, verwijder overtollig blad, bindt de bloemen met een elastiek bij elkaar en hang ze ondersteboven op een goed geventileerde plaats.