cropped-laatste.png
Inhoud

Makkelijke blikvanger

Grassen die bij jou passen

Advies van de specialist

Siergrassen

Je tuin en balkon krijgen met siergrassen een geweldige oppepper. Het hele jaar wuiven ze mee met de wind en ook uitgebloeid zijn ze prachtig! Siergrassen zijn ideaal om kale plekjes mee op te vullen, maar ook charmant genoeg om een hoofdrol te spelen.

Makkelijke blikvanger

Siergrassen zijn steeds populairder geworden. Logisch want ze zijn makkelijk te onderhouden, ze voegen veel effect toe aan je tuin of balkon en de combinatiemogelijkheden van siergrassen met vaste planten zijn eindeloos. Ook niet-wintergroene grassen blijven sierlijk in de herfst of winter. Snoei ze in het vroege voorjaar tot zo’n 15 cm terug, geef wat organische mest en ze komen weer prachtig op. Bij wintergroene soorten hoef je alleen dorre of lelijke sprieten te verwijderen. Veel soorten kunnen tegen zon en halfschaduw, daardoor kun je ze op allerlei plekken laten wuiven.

Grassen die bij jou passen
Met deze populaire grassen creëer je een prachtig effect:

 • Pampasgras (Cortaderia selloana)
  Dit stevige siergras kan twee meter hoogte halen en bloeit met grote, roze of witte pluimen van augustus tot in oktober. Zorg dat je pampasgras diep in de grond plant, zodat het goed recht blijft staan als de wind er mee speelt.
 • Zegge (Carex)
  Deze bodembedekker heeft stevig wintergroen blad, bloeit in april en mei en kan wel wat schaduw hebben. Je hebt veel keuze uit bladsoorten: van bont tot diepdonkergroen of met een opvallende rand. Bekend zijn de Carex morowii-soorten van ongeveer 40 cm hoog.
 • Japans bloedgras (Imperata cylindrica)
  De rood met groene bladkleur van Japans bloedgras is opvallend en mooi om te mengen met bloeiende planten. Het gras wordt 40 tot 75 cm hoog en bloeit in oktober. Een bekende soort is de vlammende Imperata cylindrica ‘Red Baron’.
 • Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecurioides)
  Met borstelachtige pluimen bloeit het lampenpoetsergras van juli tot en met oktober. De hoogte is, afhankelijk van de soort, tussen 35 en 80 cm. Ook is er veel keuze in de kleur van de aren. Van compact wit tot zilver of rozebruin.
 • Schapengras of zwenkgras (Festuca)
  Schapengras heeft evenwichtige pollen vol stevige sprieten en een bloei met lange aren tussen mei en juni. Bekend zijn de blauwige Festuca glauca-soorten die tot zo’n 30 cm hoogte halen en hun kleur de hele winter houden. Festuca houdt van zon.

Advies van de specialist!

Siergrassen snoei je het beste in het voorjaar terug tot tien centimeter. De groei komt daardoor eerder op gang.