cropped-laatste.png
Inhoud

Veel voordelen

Schitterende schaduw

Blauwmaker

Duistere types

Vleugje flair met varens

De zonnige kant van schaduwplanten

Heb jij een schaduwrijke tuin of koele schaduwplekken gecreëerd met bomen en heesters? Zelfs donkere gedeeltes kun je opvullen met een mooie variatie aan verrassend kleurige schaduwplanten.

Veel voordelen

Als er ergens in je tuin alleen gefilterd licht komt of er minder dan drie uur zonlicht schijnt, noemen we dat een schaduwplek. Het is er relatief koel tijdens warme dagen en er verdampt veel minder water dan in de volle zon. Vooral de wat lichtere schaduwrijke plekken kun je nog prachtig opvullen met allerlei levend groen. Schaduwplanten hebben heel wat voordelen: ze blijven lang leven, nemen regenwater op en vergroten de biodiversiteit.

 

 

Schitterende schaduw

Bij de aanleg van een schaduwtuin is het handig om goed in kaart te brengen hoeveel zonlicht er op de verschillende delen van je tuin schijnt. Zorg dat je gazon op een plek komt waar wel voldoende licht invalt. Probeer anders schaduwgras, bodembedekkers die weinig licht nodig hebben of kies voor een schaduwrijk terrasje. Heb je een stadstuin tussen hoge muren? Gebruik dan planten met lichtgekleurd blad en/of lichtgekleurde bloemen voor een mooi effect. Let er wel op dat je schaduwplanten voldoende voeding en water krijgen.

 

Duistere types

Met een slimme keuze aan schaduwplanten in je tuin geniet je een groot deel van het jaar van kleurige bladeren en bloemen. Deze planten doen het zowel goed in halfschaduw als schaduw:

Bloeitijd maart-april 

Longkruid (Pulmonaria): kleine blauwe of roze bloemetjes en diepgroene bladeren vol levendige witte vlekjes.

Bloeitijd april-mei

Kleine maagdenpalm (Vinca minor): wintergroene bodembedekker met paarsblauwe bloemetjes.

Bloeitijd juni-juli

Hartlelie (Hosta): decoratieve hartvormige bladeren in allerlei tinten en witte of lila bloemen.

Purperklokje (Heuchera): wat ingesneden, wintergroene bladeren met verschillende bladkleuren en witte, roze of rode klokjes.

Bloeitijd juli-augustus 

Pluimspirea (Astilbe): opvallende, wuivende roze, rode of witte pluimen.

Bloeitijd augustus-oktober

Paddenlelie (Tricyrtis): gestipte bloemetjes in lila en paarsrood of wit met paars.Leliegras (Liriope muscari): wintergroen smal blad en in de herfst trosjes blauwe, lila of roze bloemen.

 

Vleugje flair met varens

Voeg nog wat siergrassen en varens toe aan je kleurrijke schaduwplek, en je geniet er het hele jaar van!

 

Advies van de specialist!

Ook een tuin vol schaduw kun je vullen met prachtige planten. Ze zijn vaak makkelijk in onderhoud, blijven lang leven én zijn een mooie toevoeging aan je tuin.