cropped-laatste.png
Inhoud

Kleuren en vormen

Symboliek

Herkomst

Tip van de specialist

Scabiosa

Scabiosa klinkt romantisch zoet en de bloem lijkt het zachte welkomstcadeau van de herfst. Laten we het daarom bij deze naam houden in plaats van de Nederlandse naam te gebruiken: schurftkruid. De vrolijke veldbloem kreeg deze naam omdat ze vroeger door de Romeinen werd gebruikt als medicijn tegen allerlei nare huidziekten. De andere Nederlandse naam ‘duifkruid’ klinkt al een stuk gezelliger. Dit slaat op de kropveren, die hier op kropblaadjes lijken. De prachtige bessen van de plant maken het herfstgevoel compleet!

Keuren en vormen

Terwijl het buiten steeds vaker begint te regenen en de wind zijn eigen krachten niet kent, fleurt je huis op met wit, geel, rood, blauw, lichtpaars tot dieppaars getinte prachtige bloemen. De lange rechtopstaande stelen zorgen dat de frêle dansende blaadjes alle aandacht krijgen. Of geniet van de kransvormige trossen bessen. Zet ze los in een vaas of maak een prachtig uitbundig herfststuk.

Er bestaan meer dan 100 soorten Scabiosa. Van de Scabiosa Butterfly Blue met lavendelblauwe bloemen tot de Scabiosa Stäfa met blauwe bloemen. Een feest voor vlinders!

 

Symboliek

De prachtige, zoet geurende Scabiosa staat voor pure liefde. Ze straalt warmte, liefde, puurheid en stilte uit. Dit maakt haar direct een prachtig cadeau om te geven bij een bijzondere gelegenheid of als steuntje in de rug. Krijg je er een? Dan moet je je natuurlijk vereerd voelen!

 

Herkomst

De vaste plant is afkomstig uit Zuid-Europa en hoort bij de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). In ons land is de plant inmiddels op de Nederlandse Rode Lijst van planten geplaatst, omdat de plant steeds zeldzamer is geworden.

Tip van de specialist!

De bloemen van de Scabiosa zijn heel goed te gebruiken als snijbloemen. En knip je de bloemen eraf, dan stimuleert dit de groei van nieuwe knoppen.