cropped-laatste.png
Inhoud

Oorsprong van de Vrouwentong

In beeld

Verzorgingstips

Vrouwentong

Vrouwentong is een van de gemakkelijkste kamerplanten. De plant heeft wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen. Vrouwentong is de volksnaam van de plant. Het is de stekelpunt bovenop het blad die de scherpe tongen van vrouwen, en in sommige talen specifiek schoonmoeders, moeten typeren. 

Oorsprong van de Vrouwentong
De plant komt van oorsprong uit de droge gebieden van Zuidelijk Afrika en Azië waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Vanaf ongeveer 2004 worden naast de traditionele Sansevieria trifasciata ook cylindrica’s aangevoerd.

 

Naast de natuurlijke rechtopgaande groei wordt deze variëteit ook in meer creatieve versies aangeboden, zoals gevlochten of in waaier-vorm. Deze komen veelal uit Thailand. Gemakkelijker dan Vrouwentong bestaat niet. Sansevieria is bestand tegen het zware woestijnleven, de huiskamer is een makkie voor deze klassieker.

 

 

 

Verzorgingstips

  • Vrouwentong is een easy care plant. De potkluit mag opdrogen tussen de gietbeurten, in de winter droger nog wat meer. De plant staat liever te droog dan te nat. Geen water in de bladrozet geven.
  • Door de vettige bladeren kan Vrouwentong goed tegen droge lucht.
  • Geef de plant voldoende licht, hij kan zelfs in de volle zon.
  • Een rustperiode is niet noodzakelijk.
  • De ondergrondse wortelstok heeft een enorme kracht en kunnen de (plastic) binnenpot vervormen en de buitenpot laten barsten. Voor het zover komt moet hij worden verpot.
  • Vrouwentong is luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Dit verbetert het leefklimaat.

Advies van de specialist!

Kies bij een nieuwe pot altijd eentje die minstens 20% breder is dan zijn voorganger, zo heeft je Sansevieria weer genoeg ruimte om door te groeien.