cropped-laatste.png
Pluimspirea

Astilbe

Met de Astilbe of pluimspirea geef je makkelijk kleur op donkere plekken. De indrukwekkende bloemenwolken op stelen zijn in verschillende kleuren en hoogtes verkrijgbaar en blijven ook na hun bloei nog aantrekkelijk als wintersilhouet.

De aantrekkingskracht van de pluimspirea

Met zijn diep ingesneden bladeren en opvallende pluimen brengt de pluimspirea je vrolijk van de zomer naar het najaar. Er is er altijd wel eentje die matcht met jouw smaak. Je kunt kiezen uit  pluimspirea’s van 25 tot 120 cm hoog in wit, geel, roze, lila, rood of paars. Als je ze in een groepje bij elkaar plaatst, zorgen de wuivende pluimen voor een prachtig effect. Afhankelijk van de soort bloeien ze van juni tot diep in september. De plant heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op mensen, ook insecten zoals vlinders zijn er gek op. 

 

Oost ontmoet west

Vanuit Aziatische bergen en bosranden bracht de Duitse kweker George Arends de pluimspirea naar Europa en ging kweken met de piepkleine zaadjes. De meeste veredelingen die nu verkrijgbaar zijn hebben nog een link met de soorten die dankzij hem aan het begin van de twintigste eeuw zijn gekweekt.  Ze zijn sterk en hebben bladeren die goed tegen warmte kunnen en opvallende bloemetjes aan de pluimen. 

 

Niet veel aandacht nodig 

De pluimspirea is makkelijk te verzorgen. Dit is handig om te weten:

  • De plant heeft weinig water nodig in de halfschaduw of schaduw.
  • In de zon heeft de pluimspirea veel water nodig. Hij doet het bijvoorbeeld goed bij een vijver.
  • Zet de plant in wat humusrijke grond waarin waterplassen niet blijven staan.
  • Je pluimspirea doet het prima in de volle grond maar kan ook in potten staan. 

Ook mooi in de winter

In de herfst verkleuren de bladeren van de pluimspirea naar brons en sterven daarna af. De pluimen kun je laten staan voor een mooi wintersilhouet. Als er rijp of sneeuw op blijft liggen, geeft dat een prachtig effect. Als start van het nieuwe tuinseizoen knip je de dode takken weg en geef je wat organische mest. Zo heb je jarenlang plezier van deze prachtplant. Na ongeveer vijf jaar is het handig om de kluit in de herfst te scheuren en de stukken opnieuw te planten. Zo geef je een verjongingskuur.

De pluimspirea heeft ook nog een mooie symboliek. Het betekent: Ik wacht op je. Deze topper wacht in ieder geval bij GroenRijk op jou!

Advies van de specialist!

De Astilbe is prima te combineren met varens, Primula, Iris sibirica, Hosta’s en andere schaduwminnende planten.