cropped-laatste.png
Inhoud

Hydrangea paniculata, beroemd om haar bloemen

Snoeien: zo hou je de Hortensia’s binnen de perken

De feiten en cijfers

Hydrangea paniculata, verzorging

Tip van de specialist

Pluimhortensia

Hydrangea paniculata 

Bloemen van de Hydrangea paniculata kunnen een diameter van wel 25 cm bereiken. Echte kanjers dus! Daar zullen we het verderop nog uitgebreid over hebben. Je kunt namelijk zelf beïnvloeden of je extra grote, of vooral extra veel bloemen wilt. Als je fan bent van Annabel Hortensia’s, dan zal je de Hydrangea paniculata zéker waarderen. Vrijwel even forse bloemen, nóg frisser van kleur en met extra stevige takken die grote bloemen goed kunnen dragen. Ook tijdens een regenbui blijven ze ferm overeind.

Hydrangea paniculata, beroemd om haar bloemen
De Hydrangea paniculata komt uit de familie Hydrangeaceae. Ze laat zich makkelijk combineren met andere planten, stijlen en sferen. De fikse roomwitte bloemen zorgen immers voor een frisse verrassing in elke tuin. Ze worden ook wel Pluimhortensia’s genoemd. Toch hebben de bloemen niet echt een pluimvorm. Ze zijn meer conisch, alsof er op elke tak een flinke toef slagroom is gelegd. In het najaar krijgen de bloemen veelal een mooi roze waasje.

De Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ is een pluimhortensia met een verkleurende bloem. De bloempluimen kleuren van wit steeds meer door naar donkerroze. Deze verkleuring van de bloem is bij de hortensia ‘Pinky Winky’ gerust spectaculair te noemen. Als de Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ een plekje in de zon krijgt, zal de plant het mooist bloeien en verkleuren.

 

Snoeien: zo hou je Hortensia’s binnen de perken
Voor een sterke plant knip je in het voorjaar (uiterlijk april) alle takken flink terug. Pluimhortensia’s groeien op nieuw hout, dus je mag best rigoureus te werk gaan. Terugsnoeien tot 5 à 10 centimeter boven de grond is prima. Je krijgt dan geen vertakkingen en dat geeft de meeste kans op grote bloemen. Wil je juist meer bloemen en gaat het je niet echt om de grootte? Laat dan een paar takken wat langer. Deze vormen het gestel van je plant. Dit gestel vertakt en aan alle vertakkingen komen bloemen.

 

De feiten en cijfers
De populaire Hydrangea paniculata bloeit in augustus, september en oktober. Wanneer je niet of nauwelijks snoeit kan deze Hydrangea tot 2 meter hoog worden. Ze zijn goed winterhard (ze verdragen tot -25 graden). Wel zijn de blaadjes in de winter even weg.

 

Hydrangea paniculata, verzorging
• Geef je Pluimhortensia een plek in de volle grond met de halfschaduw of zon.
• Zorg voor goed doorlatende vruchtbare grond. GroenRijk heeft speciale Hortensia aarde, maar je kunt ook gewone tuinaarde gebruiken en daar voeding aan toevoegen. Bijvoorbeeld Pokon hortensia voeding.
• Hortensia’s groeien bijna zichtbaar. Vooral als de temperatuur stijgt schieten de jonge scheuten de lucht in. Water is het toverdrankje voor alle Hortensia’s, dus ook de Hydrangea paniculata doe je er een groot plezier mee!

Tip van de specialist!

De bloemen van de pluimhortensia zijn zeer geschikt om te drogen en staan prachtig in droogboeketten.