cropped-laatste.png
Inhoud

Etagebeplanting

Binnenshuis

 

 

 

Plant nu bloembollen

Bloembollen worden vaak verdeeld in twee groepen: voorjaarsbollen en najaarsbollen.  Het najaar is dé tijd

om voorjaarsbloembollen, oftewel najaarsbollen te gaan planten. Deze moeten vóór de eerste vorst zijn geplant.

 

Natuurlijk ken je tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen, maar er zijn meer bollen onder de zon. Graag tippen wij ook andere bijzondere bollen van Hollandse bodem, zoals scilla, muscari, fritillaria, allium, eremurus.

 

Allemaal moeilijke namen, maar de bloemen zijn er niet minder mooi om. Bloembollen zijn een gemakkelijke manier om kleur aan te brengen in je tuin. Ze zijn vaak vroeger in bloei dan veel vaste planten, zo kan je al vroeger van je tuin genieten. 

 

Houdt je de spanning er liever in? Een veldje krokussen of narcissen zijn natuurlijk leuk, maar combineer liever zo veel mogelijk van de bovenstaande bolsoorten! Meng de bollen door elkaar in een emmer en plant ze willekeurig in de grond. Het geeft een spectaculair resultaat van seizoenskleuren. 

Hoe je dit wilt doen, ligt aan jouw eigen wensen. Ga jij voor een wild kleurenpalet of juist voor kleuren (roze, donkerroze, paars) die goed op elkaar aansluiten?

 

Etagebeplanting

Het is prachtig als de bloemen tevoorschijn komen in al hun kleuren, maar natuurlijk ook jammer als de bloemen zijn uitgebloeid. Kan dat misschien langer?

 

Verleng het bloeiseizoen van je bloembollen makkelijk door gebruikt te maken van etage- beplanting in je bloempot of mand. Etagebeplanting is niets meer of minder dan het boven elkaar poten van verschillende soorten bloembollen. Je plant dan verschillende (soorten) bloembollen in de pot of mand, zodat je op verschillende momenten bloei hebt.

 

Zo benut je een relatief klein oppervlak van de pot ook nog optimaal. Zet de grootste bollen als eerste in de pot/mand. Werk zo naar boven met steeds kleinere bollen. Zet bollen van dezelfde soort in dezelfde laag. Zorg er voor dat de bollen niet recht boven elkaar gepoot worden. Zo kunnen de plant delen bij het uitlopen beter naar boven groeien.

 

Binnenshuis

Als je al in december bloembollen in bloei wilt hebben binnenshuis, plant tulpen- en hyacintenbollen dan zo, dat ze met hun neus gelijk komen met het grondniveau in pot of schaal. Krokussen moeten een paar centimeter onder de grond en narcissen met hun neus juist een paar centimeter erboven. Dek de bollen eens af met een laagje mos, zo ziet de bak of schaal er direct al aantrekkelijker uit.

 

Bollen voor eenmalig gebruik kunnen zelfs alleen op water. Zet de potten of schalen op een donkere en koele plaats (rond de 12° C.). Na gemiddeld een week of acht zullen de meeste bollen scheuten hebben gevormd.

Advies van de specialist!

Ga eens langs een tuincentrum voor ons brede assortiment aan bloembollen voor zowel het najaar als het voorjaar!