cropped-laatste.png
Inhoud

Prima planttijd

Bomen en struiken in rust

Veel vroegbloeiers

Levendige laatbloeiers

Snoeien

Plant je tuin in het najaar

In het najaar kun je niet alleen prima voorjaarsbollen planten maar juist ook bomen, heesters en heel veel andere vaste planten. Als je nu nog even lekker de tuin aanpakt, geniet je in het voorjaar extra vroeg van al je werk.

 

Prima planttijd

Na de zomer is de grond in je tuin nog best warm waardoor nieuwe, winterharde planten goed kunnen aarden en de wortels zich alvast gaan ontwikkelen voordat de winter begint. Bovendien krijgen je nieuwe planten in de herfst meestal voldoende regenwater, waardoor de bodem vrijwel altijd vochtig genoeg is en je er zelf weinig omkijken naar hebt. Je planten starten hierdoor in de lente gelijk met een goede, gezonde groeivoorsprong en maken ook vroeger blad en bloemen aan. Eenjarige planten en vorstgevoelige planten, zoals palmbomen en kleine olijfbomen, plant je uiteraard pas in het voorjaar als er geen kans meer is op nachtvorst.

 

Bomen en struiken in rust

Vooral bomen en heesters vinden het fijn om al in het najaar in de volle grond te staan. Als het blad van de takken is gevallen, zijn de planten in rust; dat is een ideaal moment om ze te verplanten. Als je een hele haag wilt aanplanten, zoals een taxus- laurier-, of beukhaag doe je dat dus ook het liefst in de herfst.

 

Veel vroegbloeiers

Wanneer je al snel in het voorjaar wilt genieten van een uitbundige tuin, is het een goed idee om juist in de herfst al vroegbloeiende planten in de grond te zetten. Kies bijvoorbeeld voor camelia (Camelia japonica), schoenlappersplant (Bergenia), toverhazelaar (Hamamelis), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla). Zet verschillende vroegbloeiers bij elkaar voor het mooiste resultaat en vul het eventueel ook al in de herfst aan met siergrassen, zoals zwierig lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides),  en wintergroene klimplanten, zoals klimop (Hedera) of Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides). Niet alleen in de lente, maar ook al in de wintermaanden komen ze mooi uit in je tuin.

 

Levendige laatbloeiers

Wil je ook gelijk in het najaar een volle tuin creëren? Tover hem dan met een paar laatbloeiende planten om tot een bloeiend en kleurrijk geheel. Plant daarvoor juist herfstbloeiers met warme kleuren, zoals herfstaster (Aster), herfstanemoon (Anemone) en natuurlijk struikheide (Calluna vulgaris).

Advies van de specialist!

Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt. Struikheide is van nature een overlever die met vrij weinig verzorging toe kan.