cropped-laatste.png
Plant je mee

Het najaar is het ideale seizoen voor de aanplant van bomen, bollen en vaste planten. Want door te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet je in het vroege voorjaar al van een groene en bloeiende tuin. En planten in het najaar biedt nog meer voordelen!

Water geven

Het grootste verschil tussen voor- en najaar is natuurlijk het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water blijven geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. Dat betekent dat je planten minder snel uitdrogen, en het scheelt zowel gebruik van kraanwater als lopen met de gieter.

 

Wortelgroei

In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. Dit zijn de ideale omstandigheden voor wortelgroei en de ontwikkeling van sterke planten.

 

Winterslaap

Een voordeel ten opzichte van planten in de lente, is dat de planten zich in het najaar al voorbereiden op de winter door voedingsstoffen op te slaan in hun wortels en takken. Ze kunnen rustig wortelen voor hun winterslaap en steken geen energie in het maken van nieuwe scheuten. Planten die je in het najaar koopt zijn bovendien al volledig ontwikkeld.

 

 

Vaste planten

In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt in de tuin zetten. Vaste planten en bloembollen kun je in het najaar tegelijkertijd planten. Planten (en boompjes) die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten. En kijk dan eens rond in je tuin.. zijn er tegels die plaats kunnen maken voor groen?

 

Groot aanbod

Zodra de planten in rust gaan, kunnen bomen, heesters en vaste planten uit de vollegrond gerooid worden. Kwekers slaan deze planten op in koelcellen of kuilen ze in voor levering in het hele winterhalfjaar. In oktober, november is bij kwekerijen het aanbod van bomen, heesters, rozen en haagplantsoen groot. De planten kunnen meteen op hun eindbestemming de grond in. Plantmateriaal uit de vollegrond is vaak goedkoper dan in container gekweekt materiaal.

 

Nazomeren

September en oktober zijn vaak prachtige nazomermaanden waarin je heerlijk buiten bezig kunt zijn, voordat de vorst zich aandient. In het najaar kan een tuin er bovendien waanzinnig mooi uitzien, met warme herfstkleuren. En planten die dan bloeien zijn van groot belang voor vlinders en bijen, zij kunnen nog even bijtanken wanneer veel planten al uitgebloeid zijn. Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan het hele jaar door genieten van een levendige tuin!

 

Advies van de specialist!

Plant nu sierheesters, bomen, vaste planten en bloembollen. De grond is nu nog warm, waardoor de planten alvast kunnen wortelen en zo een voorsprong hebben op het voorjaar.